Belgische jongen (13) herstelt wonderbaarlijk van ongeneeslijke hersenkanker
Lucas is de eerste jongen ter wereld die genas van een dodelijke hersenkanker.
De Belgische knaap kreeg op 6-jarige leeftijd een onnoemlijk zwaar verdict. Hij kreeg de diagnose van een zeldzame vorm van een hersentumor. De dokers waren het unaniem eens: Lucas zou deze zware hersenkanker niet overleven.
De Franse arts Jacques Grill, hoofd van het hersentumorprogramma van het Gustave Roussy-kankercentrum in Parijs, wordt emotioneel als hij zich herinnert dat hij de ouders van Lucas moest vertellen dat hun zoon zou sterven.
Maar zeven jaar later is Lucas inmiddels 13 jaar oud en is er geen spoor meer van de tumor.
De Belgische jongen is daarmee het eerste kind ter wereld dat genezen is van hersenstamglioom, een bijzonder ernstige kanker. De tumor, die de volledige naam diffuus intrinsiek ponsglioom (DIPG) draagt, wordt jaarlijks bij ongeveer 300 kinderen in de Verenigde Staten en bij 100 in Frankrijk gediagnosticeerd.
In de aanloop naar de Internationale Kinderkankerdag begin februari prees de medische gemeenschap de vooruitgang die ervoor zorgt dat 85 procent van de kinderen nu meer dan vijf jaar na de kankerdiagnose nog leeft.
Maar de vooruitzichten voor kinderen met de DIPG-tumor blijven somber; de meesten leven geen jaar meer na de diagnose. Uit een recent onderzoek bleek dat twee jaar later slechts 10 procent nog in leven was.
Van België naar Frankrijk
Radiotherapie kan soms de snelle opmars van de agressieve tumor vertragen, maar er is niet aangetoond dat een medicijn hiertegen effectief is.
Lucas en zijn gezin reisden van België naar Frankrijk zodat hij een van de eerste patiënten kon worden die deelnam aan de BIOMEDE-studie, waarin potentiële nieuwe geneesmiddelen voor DIPG worden getest. Vanaf het begin reageerde Lucas sterk op het kankermedicijn everolimus, dat hem willekeurig werd toegewezen.
Uniek in de wereld
"Tijdens een reeks MRI-scans zag ik hoe de tumor volledig verdween", vertelde Grill aan AFP. Maar de dokter durfde de behandeling niet stop te zetten – tenminste tot anderhalf jaar geleden, toen Lucas onthulde dat hij de medicijnen toch niet meer gebruikte. 'Ik ken geen ander geval zoals hij in de wereld', zei Grill.
Waarom Lucas zo volledig herstelde en hoe zijn zaak in de toekomst andere kinderen zoals hem zou kunnen helpen, valt nog te bekijken. Zeven andere kinderen in de proef overleefden jaren nadat de diagnose was gesteld, maar alleen de tumor van Lucas verdween volledig. De reden dat deze kinderen op de medicijnen reageerden, terwijl anderen dat niet deden, was waarschijnlijk te wijten aan de ‘biologische bijzonderheden’ van hun individuele tumoren, zei Grill. "De tumor van Lucas had een uiterst zeldzame mutatie waarvan we denken dat de cellen ervan veel gevoeliger zijn geworden voor het medicijn", voegde hij eraan toe.
De dokters en onderzoekers bijten zich vast in de hoopgevende resultaten bij Lucas om nog meer kinderen te redden en wetenschappelijke vooruitgang te boeken in de strijd tegen kanker.
(Tagtik/Source: AFP - Science Alert/Illustration picture: Photo by National Cancer Institute on Unsplash)