Tagtik

'Boostershot toch nuttig in strijd met omikron'

Wereldwijd proberen laboratoria momenteeel uit te pluizen hoe besmettelijk de nieuwe omikronvariant eigenlijk is, hoe ziek je ervan wordt en hoe de reeds erkende vaccins reageren op deze mutatie van het coronavaccin.

Er rijst een sterk vermoeden dat omikron door de vele mutaties beter in staat zal zijn om de opgebouwde immuniteit te omzeilen. Zo gaf de topman van Moderna reeds toe dat hun vaccin beter beschermt tegen de deltavariant dan tegen de omikronvariant. Moderna en Pfizer melden dat ze binnen enkele maanden een aangepast boostervaccin klaar zullen hebben. De mRNA-code in het vaccin moet vervangen worden door die van de nieuwe variant, of aan het reeds bestaande vaccin worden toegevoegd.

Viroloog Steven Van Gucht benadrukt dat in tussentijd de boosterprik nog steeds van cruciaal belang is. 'We weten dat die minstens tijdelijk de antistoffen verhoogt en beschermt tegen ernstige ziekte en besmetting', stelt Van Gucht woensdag in de Vlaamse pers. Als je dat boostershot op de juiste moment zet, krijg je er ook een bredere respons van het immuunsysteem op, merkt de viroloog op. 'Dat betekent dat het breder gaat werken en het een bredere variatie aan varianten herkennen', onderstreept Van Gucht het belang van de boosterprik in de strijd met omikron.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren