Coronapil nog deze maand op de Belgische markt
In afwachting van een Europese aanbesteding heeft België al eerste aankopen gedaan van de anticoronapil. Dit vooral om ermee te leren werken, stelt Dr. Dirk Ramaekers, hoofd van de Taskforce Covid-Therapeutics woensdagochtend op Radio 1.
'We gebruiken sinds begin december al Sotrovimab van het Britse farmabedrijf GlaxoSmithKline (GSK). Dat medicijn wordt vooral in ziekenhuizen gebruikt voor zeer ernstig zieke patiënten. Het interessante aan de nieuwe pillen - Lagrevio (van MSD) en Paxlovid (van Pfizer) - is dat mensen die thuis kunnen gebruiken, op voorschrift van de huisarts. Bij MSD hebben we 10.000 behandelingen besteld en met Pfizer zitten we in de laatste fase van de onderhandeling', geeft het hoofd van de Taskforce Covid-Therapeutics meer uitleg bij Radio 1. Molnupiravir en Paxlovid moet je zeer snel beginnen slikken na het vaststellen van symptomen. Binnen enkele dagen, anders heeft het geen zin meer.
De anticoronapil is echter geen wondermiddel en al zeker geen alternatief voor vaccinatie, benadrukt dokter Ramaekers. 'Ze zijn bedoeld voor risicopatiënten. De problemen doen zich meestal voor bij de oudere populatie met onderliggende aandoeningen, mensen vanaf 40 à 50 jaar, die belanden in ziekenhuizen. De pillen zijn een bijkomende beschermingslinie, maar pas helemaal op het einde, als mensen al geïnfecteerd zijn en ziek zijn geworden.'
Vermoedelijk zal vanaf deze maand het product van MSD beschikbaar zijn in België. Dat zal echter in eerste instantie slechts in beperkte omstandigheden zijn bij x-aantal huisartsen en woonzorgcentra.
Er is wel nog geen definitieve goedkeuring van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA), maar de pillen mogen in noodgevallen wel al gebruik worden. De definitieve evaluatie van de anticoronapillen door het EMA wordt dus essentieel, maar België doet in tussentijd dus ook al zelf ervaring en kennis op.
(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 1 - Het Nieuwsblad - Het Laatste Nieuws/Illustration picture: Unsplash)