Deze coronamaatregelen worden op school ingevoerd
Op het onderwijsoverleg werden verschillende aanpassingen van de coronamaatregels overeengekomen in een poging om de herfstgolf in te dijken.
De vierde coronagolf slaat hard toe in de scholen en vooral in het lager onderwijs zijn er veel nieuwe besmettingen. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zat woensdagavond samen met de onderwijskoepels, CLB's, vakbonden en experten om te bekijken hoe uitbraken in scholen kunnen worden vermeden, zonder scholen te moeten sluiten.
Kort en bondig samengevat moeten leerlingen jonger dan 12 zich enkel nog laten testen als ze symptomen hebben. In het middelbaar komt er geen nieuwe mondmaskerplicht. De test- en quarantaineregels worden versoepeld. Een uitgebreid overzicht van de maatregelen in het Vlaamse onderwijs vind je hier.
Mondmasker voor vijfde en zesde middelbaar
De Vlaamse onderwijspartners hebben besloten om in het vijfde en zesde leerjaar het mondmasker opnieuw te verplichten vanaf 8 november, net na de herfstvakantie. Als de nodige afstand gegarandeerd is en er voldoende ventilatie is, mag het mondmasker binnen eventjes kort af. “Buiten kunnen de mondmaskers af, mits de leerlingen intense fysieke contacten vermijden”, staat te lezen in het verslag na het overleg.
Alleen test voor wie symptomen heeft
Op het onderwijsoverleg werd ook beslist dat kinderen (-12 jaar) alleen nog getest zullen worden als ze symptomen hebben. Er komt dus een einde aan de huidige quarantainestrategie. “Zo vermindert de druk op de eerstelijnszones, de artsen en de Centra voor Leerlingenbegeleiding en moeten er minder kinderen nodeloos in quarantaine”, klinkt het. Het kan wel nog steeds dat een klas een week in quarantaine gaat als er binnen een week vier besmettingen vastgesteld worden. "Een noodmaatregel om clusteruitbraken te verhinderen op scholen", verklaart Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.
Herfstvakantie wordt niet verlengd
“Het Vlaams onderwijsveld wil de scholen maximaal openhouden om het recht op leren te garanderen, met zo min mogelijk beperkingen”, klinkt het na het onderwijsoverleg. De herfstvakantie wordt om die reden niet verlengd. “Dit gaat in tegen het recht op leren, het dreigt kinderen in de armen van de grootouders te drijven en in het verleden is gebleken dat dit vaak niet de beste oplossing was.”
Geen maatregelen in secundair onderwijs
In het middelbaar onderwijs worden geen maatregelen genomen. "Het aantal nieuwe besmettingen in het middelbaar valt goed mee, zeker in vergelijking met de rest van de samenleving. Daar komt dus geen nieuwe mondmaskerplicht", zegt Weyts. "74 procent van de besmettingen op scholen gebeuren in het lager onderwijs. Het onderwijsveld vraagt wel om ook in het secundair waakzaam te blijven. Scholen kunnen nog altijd zelf extra maatregelen nemen wanneer dat op basis van de lokale situatie aangewezen lijkt", klinkt het.
Zo weinig mogelijk derden
Zowel in het lager als het middelbaar wordt geadviseerd om de aanwezigheid van derden op scholen te beperken. En als ze er moeten zijn, dan moeten ze een mondmasker dragen. Oudercontacten gaan bij voorkeur digitaal door. Voor eetfestijnen is een Covid Safe Ticket vereist. “We vragen scholen om vergaderingen en andere contacten tussen personeelsleden onderling, indien mogelijk digitaal te laten doorgaan. Indien de vergadering toch fysiek doorgaat, wordt het dragen van een mondmaskers sterk aanbevolen. Telewerk wordt - net zoals in de bredere samenleving - opnieuw aanbevolen.”
(Skwadra by Tagtik/Source: VTM - VRT - De Morgen - De Standaard - Het Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)