Dit weten we over de mysterieuze Colombiaanse variant
Zeven hoogbejaarde bewoners van een woonzorgcentrum zijn afgelopen week overleden in Zaventem nadat ze besmet geraakten met een nieuwe variant van het coronavirus. Alle bewoners van het woonzorgcentrum waren gevaccineerd tegen het coronavirus, maar dat beschermde hen dus niet tegen de nieuwe variant. Het zou gaan om een uitbraak van een nog niet erg gekende variant van het coronavirus uit Colombia. Momenteel werden er in België nog maar een twintigtal gevallen van de Colombiaanse variant vastgesteld.
Wat weten we al over deze nieuwe coronamutatie?
Er is nog niet zo heel veel geweten over de Colombiaanse variant. "Dit is voorlopig nog geen zorgwekkende variant, maar dat kan wel nog komen. We moeten hem dus goed in het oog houden", zei viroloog Marc Van Ranst vrijdag in de Belgische pers.
"In de Verenigde Staten is de Colombiaanse variant al in maart opgedoken, maar komt daar nog altijd niet zo vaak voor (in 2% van de gevallen volgens viroloog Johan Neyts, red.). Hij wordt dus blijkbaar niet snel dominant. Engels onderzoek heeft ook aangetoond dat hij niet meer ziekmakend is dan andere varianten", zegt epidemioloog Pierre Van Damme van de UAntwerpen in het Journaal.
Viroloog Piet Maes ging bij Radio 1 iets dieper in op deze nieuwe variant. "We weten welke specifieke mutaties deze variant heeft, maar we hebben nog geen idee welke impact die hebben op hoe het virus zich gedraagt", zei viroloog Piet Maes (KU Leuven) in De wereld vandaag op Radio 1. "We zien enkele mutaties die gelijk zijn aan de alfavariant (Britse) en de deltavariant (Indiase), maar in een andere combinatie. We kunnen dus momenteel nog geen uitspraken doen over de besmettelijkheid."
(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 1 - Het Journaal/llustration picture: Pixabay)