Einde verhaal voor onderzoek Bende van Nijvel? 'Grootste doofpotoperatie uit Belgische geschiedenis'
Het onderzoek naar de Bende van Nijvel wordt wellicht heel binnenkort afgesloten zonder dat de daders gevonden of gestraft zijn. Dat melden de advocaten van de nabestaanden nadat ze een brief kregen van het gerecht.
In totaal maakte de Bende van Nijvel in de jaren 80 op bijzonder gewelddadige wijze in België 28 dodelijke slachtoffers bij overvallen, voornamelijk op supermarkten. De hoop om er ooit achter te komen wie de leden van de Bende van Nijvel waren, is inmiddels bijna volledig verdwenen. De omerta blijkt ook in België niet te doorbreken, zelfs na al die jaren.
Het dossier naar de Bende telt inmiddels 3.5 miljoen pagina's! Er werkten door de jaren heen honderden speurders op de zaak, maar toch raakte niks opgelost. In 2018 nam het federaal parket de touwtjes in handen, maar dat lijkt nu ook op een sisser uit te draaien.
Brief van het parket voor nabestaanden
“De nabestaanden hebben allemaal een brief van het parket gekregen, die is redelijk vaag. Het lijkt er inderdaad op dat de onderzoeksrechter het onderzoek wil stoppen. Op 28 juni worden we verwacht in Brussel en krijgen we uitleg”, zegt Johan Heymans, advocaat van nabestaanden van een slachtoffer van Aalst, in een reactie bij Het Nieuwsblad. “Er lijkt een historisch moment in de maak maar het is niks om blij over te worden”.
Het federaal parket is echter karig met commentaar over de plotse demarche en wil de nakende afsluiting van het dossier nog niet met zoveel woorden bevestigen.
De advocaten en nabestaanden toonden zich echter eerder al bijzonder strijdvaardig en benadrukten dat ze hun eigen onderzoek zullen verderzetten.
Maar toch is er nog hoop
"En dan is er maar één hoop: dat het dossier publiek wordt en dat iedereen zal kunnen lezen wat erin staat. Dan zal alle smeerlapperij wel naar boven komen", aldus Jef Vermassen, advocaat van nabestaanden van de Bende van Nijvel, bij Het Nieuwsblad naar aanleiding van de mogelijke verjaring van de zaak enige tijd terug. "Nu mogen wij niet veel zeggen, we moeten het geheim van het onderzoek respecteren en als we iets zeggen, zijn we strafbaar. Maar als we morgen mogen klappen, dan zullen ze toch verschieten."
(FVDV for Tagtik/Source: Nieuwsblad/Picture by Jean Housen licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license)