Tagtik

Heeft Facebook een probleem met zwarten?

Mark Luckie is een voormalige werknemer van Facebook met een zwarte huidskleur. Hij moest er bij Facebook op toezien dat de samenwerking met grote influencers vlot verliep. Deze werknemer onthult in een opiniestuk van 2.500 woorden een opvallende mening. "Facebook heeft een probleem met zwarte mensen", stelt Mark Luckie.

In zijn blogpost die geplaatst werd op dinsdag, schetst hij hoe de bedrijfscultuur van Facebook maar al te graag wil verkondigen dat iedereen erbij hoort. Zo zegt Luckie dat er in sommige gebouwen van Facebook meer Black Lives Matter-posters hingen dan dat er zwarte mensen aanwezig waren.

Hij vertelt vervolgens hoe hij, en andere zwarte werknemers, zich vaak ongemakkelijk voelden op het werk. "Zwarte stafmedewerkers op Facebook weten dat ze door hun mening door te willen drukken, het risico lopen hun professionele relaties te verliezen en hun carrièrevooruitgang in het gevaar brengen," schreef hij.

De ex-werknemer van Facebook zegt dat hij vindt dat de zwarte gebruikers van Facebook ook onrechtvaardig worden behandeld. "Zwarte mensen merken dat hun pogingen om 'veilige ruimtes' op Facebook te creëren voor een onderling gesprek, worden geboycot door het platform zelf."

"Niet-zwarte mensen rapporteren wat positieve inspanningen als haatzaaiende woorden, ondanks het feit dat ze vaak de gebruiksvoorwaarden van Facebook niet schenden."

De zware woorden van Luckie gaan viraal. Hierna volgde wat als een vast patroon bij Facebook mag gezien worden: Facebook verspreidt een verzoenende verklaring, waarna deze later volledig ondermijnd wordt door lekken en interne discussies die een ander beeld lijken te geven van de situatie.

De BBC geeft nog mee dat de gebruikerscommunity van 2.7 miljard Facebookgebruikers beheerd wordt door een groep werknemers waarvan amper 4% een zwarte huidskleur heeft. Of amper 1% als het gaat over ontwikkelaars, meldt de BBC.

(Skwadra by Tagtik/Source: BBC/Picture: Twitter)

Ook dit kan u interesseren