Het sabbatjaar of ‘gap year’: ook in België de nieuwe trend voor 18-jarigen?
Na de middelbare studies een ‘gap year’ inlassen wordt stilaan een trend bij vele 18-jarigen. En geef toe, na de 2 voorbije coronajaren willen jonge mensen even wat anders, even gewoon genieten.
Het sabbatjaar, of ‘tussenjaar’, schuift de start van hun studies aan de universiteit of hogeschool met een jaartje op. Enkele beroemdheden deden dit al: Malia Obama (de oudste dochter van Barack Obama), de Nederlandse Amalia … en Belgische jongeren volgen dit voorbeeld.
Ouders houden misschien wel hun hart vast en hebben de vrees dat uitstel van de studies wel eens afstel zou kunnen worden. Maar deze vrees is onterecht want op enkele uitzonderingen na nemen ze na dat jaar hun studies opnieuw op. Wist je dat in Scandinavische landen tot 80% van de 18-jarigen zo’n jaartje inlassen?
Niet zelden kiezen de studenten ervoor om een jaartje rond te trekken of ze kiezen om hier en daar wat geld bij te verdienen, ervaring op te doen en te genieten door de wereld op hen af te laten komen.
Wat het financiële aspect betreft moeten de ouders zich meestal geen zorgen maken: veel van de gap year studenten sparen hiervoor door extra te gaan werken. En sparen gaat nu eenmaal beter met een welbepaald doel voor ogen. Sommigen kiezen er ook voor om tijdens hun reis hier en daar wat bij te verdienen.
Voordelen van zo’n gap year?
Ervaringsjaar
De wereld intrekken en ergens werken komt hen ten goede. Ze worden gestimuleerd om echt te be-leven. Ze leren initiatief nemen en leren heel wat bij over ondernemerschap. Dikwijls worden er ook vriendschappen gesmeed met mensen uit verschillende delen van de wereld.
Tevens wordt hun talenkennis aangescherpt en hun veerkracht vergroot.
De prestigieuze Amerikaanse universiteit Harvard promoot het concept, omdat dan rijpere studenten aan de startlijn staan. 90% van de gappers neemt de studie opnieuw op, met beduidend hogere slaagkansen.
Motivatie
Veel laatstejaars piekeren over hun studierichting. Tijdens dat jaartje nemen ze de tijd om te ontdekken wat ze willen in het leven en achteraf weten ze beter welke studiekeuze bij hen past. Dit is alvast beter dan enkele keren van studierichting te moeten veranderen.
Ideaal moment
Studenten hebben nog geen gezin, geen job, geen hypotheek … : er is toch geen beter moment om op avontuur te trekken?
(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)