In dit land “verdampen” elk jaar 100.000 mensen
Weggaan en nooit meer omkijken? Het lijkt misschien een onbestaand concept in jouw land, maar in Japan is het een waar sociaal fenomeen.
In Japan staan ze bekend als “johatsu”. Dit zijn mensen die besluiten om vrijwillig te verdwijnen met het doel om hun leven opnieuw te beginnen, ergens anders, op een andere manier. Zo 'verdwijnen' er elk jaar 100.000 mensen in Japan.
Het is een fenomeen dat begon in de jaren 90 toen Japan met grote economische problemen kampte. Het kan worden verklaard door te veel sociale druk, meldt het mediakanaal Demotivateur. Echtscheiding, mislukte huwelijken, schulden, werkloosheid... al deze situaties veroorzaken zoveel schaamte dat ze degenen die ermee te maken krijgen ertoe aanzetten om te verdwijnen.
Net als zelfmoord is vrijwillige verdwijning taboe in de Japanse samenleving. Als je daar wegloopt, ben je geen aanwinst voor de maatschappij. De schaamte groeit, beïnvloedt de hele microkosmos van de familie en gaat nooit meer weg. Het gekste? Er zijn zelfs bedrijven gespecialiseerd in verdwijningen die “nachtelijke verhuizingen” organiseren, een dekmantel om mensen discreet te laten verdwijnen. Volgens de New York Post vragen ze ongeveer € 3.200 voor deze service.
(FVDV and AsD for Tagtik/Source: Demotivateur/Illustration: Unsplash)