Tagtik

Karen Damen kampt met deze verrassende dwanghandelingen

Ben jij iemand die voor je het huis verlaat de lampen drie maal aan/uit doet? Of die een boodschappenlijstje steeds alfabetisch noteert? Dan heb jij ook last van dwanghandelingen. Bij dwanghandelingen moet je dingen steeds op dezelfde speciale manier doen.

Dwanghandelingen kunnen een leven behoorlijk beperken. Het herhalen van zo’n (onbelangrijke) handelingen doen mensen om gevoelens van angst en onrust te voorkomen of te verminderen. Meestal heeft de dwanghandeling niets te maken met datgene waar je bang voor bent.

Voorbeelden van dwanghandelingen zijn: steeds controleren of alle elektrische apparatuur uit is als je het huis verlaat, steeds de handen wassen als je iets hebt aangeraakt, dingen ordenen op een speciale manier, voortdurend tellen, dingen symmetrisch doen, in gedachten woorden herhalen …
Vaak begint dwang heel klein en heb je er zelf niet echt last van. Zolang het je leven niet beheerst, hoef je niet aan de alarmbel te trekken.
Toch kan het soms je leven beheersen.

Karen Damen
Zo heeft Karen Damen al van kleins af last van dwanghandelingen. Zo moesten alle stiften en kleurpotloden steeds op dezelfde manier in het doosje, namelijk te beginnen met wit en eindigend bij zwart. Daartussen kwamen dan in de juiste volgorde de kleuren van de regenboog. En daarenboven moesten de letters naar voor te zien zijn. Indien dit niet zo gebeurde, werd ze er onrustig van. Zij maakt echt momenten mee waarop haar hoofd ontploft. Zelf weet ze dat ze door die moeilijkheden met dwang constant bezig is met onbelangrijke dingen.

Karen Damen vertelde op Radio 2 aan Karolien Debecker er het volgende over:
Ook de kipfilets in de supermarkt ontsnappen er niet aan. “Ik vind dat je een kipfilet van 297 gram niet voor ééntje van 250 gram legt. Ik durf die dan echt allemaal verplaatsen. Ik weet dat het grappig en onnozel klinkt en zolang het je leven niet beheerst, is dat nog oké. Maar als je daardoor bijvoorbeeld echt te laat begint te komen, moet je er wel iets aan doen." Zelf heeft Karen nog niet het gevoel gehad dat haar dwanggevoelens te ver gaan, maar ze spreekt er wel over met haar dokter en angsttherapeut. "Als een nette frigo of een gesorteerde bestekschuif mij gelukkig maakt, mag ik dat van mijn therapeut vooral blijven doen."

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren