Katholiek Onderwijs Vlaanderen reageert teleurgesteld
De vierde coronagolf slaat hard toe in de scholen en vooral in het lager onderwijs zijn er veel nieuwe besmettingen. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zat woensdagavond samen met de onderwijskoepels, CLB's, vakbonden en experten om te bekijken hoe uitbraken in scholen kunnen worden vermeden, zonder scholen te moeten sluiten. Kort en bondig samengevat moeten leerlingen jonger dan 12 zich enkel nog laten testen als ze symptomen hebben. In het middelbaar komt er geen nieuwe mondmaskerplicht. De test- en quarantaineregels worden versoepeld.
De nieuwe coronamaatregelen worden echter verdeeld onthaald. Lieven Boeve, directeur-generaal van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen, is teleurgesteld over de beslissing van de mondmaskers in het 5e en 6e leerjaar. "Ik vind dit heel spijtig. Men onderschat vaak wat de gevolgen daarvan zijn. Het zal de gezondheidsrisico's wel verkleinen, maar we weten dat die mondmaskers geen gunstige effecten hebben naar leven en leren toe, naar communicatie toe", zegt Boeve in het VRT-Journaal. "Het is blijkbaar de prijs die we moeten betalen voor soepelere quarantaine- en testregels." Boeve hoopt dat leerlingen tussen 6 en 12 jaar zich zo snel mogelijk zullen kunnen laten vaccineren.
Ook het Gemeenschapsonderwijs (GO!) bestempelt de mondmaskerplicht voor het 5e en 6e leerjaar als een 'zware maatregel'. "Maar we hopen dat we hiermee de viruscirculatie in het lager onderwijs wat kunnen verlagen. Er zullen ook minder klassen in quarantaine moeten gaan en dat is een groot voordeel", klinkt het alsnog positief.
(Skwadra by Tagtik/Source: VTM - VRT - De Morgen - De Standaard - Het Nieuwsblad/Illustration picture: Unsplash)