Kopje koffie: schadelijk voor ons hart?
Een Australische studie werd opgestart om na te gaan of symptomen van hartkwalen invloed hebben op het koffiegebruik van mensen. Het onderzoek van bijna 40.000 mensen baseerde zich op gegevens uit de UK Biobank, een grote epidemiologische database. De patiënten gaven aan hoeveel koffie ze dronken en daarnaast werd hun bloeddruk en hartfrequentie gemeten en gerapporteerd. Uit ziekenhuisdiagnoses, eerstelijnszorgregistraties en/of zelfrapportering konden de onderzoekers cardiovasculaire symptomen afleiden. Wat bleek na deze analyse: mensen met een hoge bloeddruk, met angina pectoris of hartritmestoornissen dronken opvallend minder koffie dan degenen zonder aandoeningen. Deze waren eerder occasionele koffiedrinkers en kozen bovendien vaker voor cafeïnevrije koffie.
Het feit dat mensen koffie willen vermijden omwille van zenuwachtigheid en hartkloppingen, is volgens onderzoekers ook genetisch bepaald. "Als je lichaam je zegt dat je dat extra kopje koffie beter niet drinkt, dan is daar waarschijnlijk een reden voor," verklaarde onderzoeksleider prof. Hyppönen aan the American Heart Association. "Mensen drinken koffie als een opkikker als ze moe zijn, omdat ze graag koffie drinken, of omdat het deel uitmaakt van hun dagelijkse routine. Maar wat we nog niet wisten is dat mensen onbewust een veilig niveau van cafeïne 'zelf lijken te reguleren', op basis van hoe hoog hun bloeddruk is. We vermoeden dat dit het gevolg is van een beschermend genetisch mechanisme. Dat houdt in dat iemand die regelmatig koffie bijtankt wellicht genetisch meer tolerant is voor cafeïne dan iemand die heel weinig drinkt," verklaarde Hyppönen.
Deze resultaten hebben volgens de onderzoekers twee belangrijke nieuwe implicaties. "Ze tonen aan dat ons lichaam ons gedrag kan reguleren op manieren die we wellicht niet beseffen. Als iets voor ons niet goed aanvoelt, is daar dus wellicht een reden voor."
Ten tweede laten de resultaten zien dat onze gezondheidstoestand gedeeltelijk regelt hoeveel koffie we drinken. "Dat is belangrijk. Want als ziekte ons gedrag stuurt, kan dit leiden tot misleidende gezondheidsassociaties in observatiestudies. Dit kan zo de verkeerde indruk wekken van gezondheidsvoordelen voor koffie, wanneer de groep mensen die geen of weinig koffie drinkt ook meer mensen omvat die zich niet goed voelen of hartproblemen hebben."
Conclusie: “Op basis van de beschikbare studies over koffiegebruik kunnen we tot nu toe geen schade of voordeel afleiden". Wordt alleszins nog vervolgd.
(Skwadra by Tagtik/Source: Plus magazine/Illustration picture: Pixabay)