Marokkaanse moordenaar Franse studente (19) had in gevangenis moeten zitten
In Parijs en ver daarbuiten wordt verontwaardigd gereageerd op de dood van een 19-jarige studente.
De jonge vrouw werd zaterdag dood teruggevonden vlak bij een wandelpad op amper 100 meter van haar universiteit in Parijs. Haar lichaam was half begraven en vertoont volgens politiebronnen “sporen van mishandeling en verwondingen”. Het levenloze lichaam lag in het Bois de Boulogne, vlak bij de Université Paris-Dauphine waar de jonge Française studeerde. Vier dagen later werd een verdachte gearresteerd in Zwitserland. Het gaat om een 22-jarige Marokkaan die al veroordeeld was tot 7 jaar cel voor een verkrachting in 2019. Hij werd begin september echter vrijgelaten door een administratieve blunder.
De derdejaarsstudente Economie en Financiële ingenieurswetenschappen werd teruggevonden nadat ze 24 uur vermist was. Vrijwilligers besloten om op zoek te gaan naar de studente in het Bois de Boulogne aangezien daar haar gsm voor het laatst gesignaleerd werd. Al na een kwartier deden de vrienden en familieleden de gruwelijke ontdekking.
De Marokkaanse verdachte was al bekend bij het Franse gerecht en had een zogenoemde ‘OQTF’ achter zijn naam (Obligation de quitter le territoire français) met een verbod van 10 jaar om Frankrijk binnen te komen. Hij werd gearresteerd in Genève. Volgens de eerste bevindingen werd het meisje vrijdagmiddag vermoord in het Bois de Boulogne. Haar moordenaar kwam de volgende dag terug om haar te begraven.
In 2019 had de Marokkaanse dader al een 23-jarige studente verkracht op een bospad in het Franse Taverny. In voorlopige hechtenis werd hij twee jaar later, in oktober 2021, door de jeugdrechtbank veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf. Op 20 juni 2024 werd hij echter plots vrijgelaten uit de gevangenis en geplaatst in een administratief detentiecentrum (CRA) in het Franse Metz, nadat hij bijna vijf jaar in de gevangenis had gezeten. Omdat dader Taha O. de verplichting had om het grondgebied te verlaten, waartegen hij geen beroep had aangetekend, werd beslist om hem onder huisarrest te plaatsen in een hotel, onder toezicht van het Directoraat-Generaal voor Vreemdelingen in Frankrijk (DGEF). Maar daar is hij nooit ingecheckt. Hij verdween meteen van de radar na zijn vrijlating en beging nu dus opnieuw een gruwelijk feit.
(SR for Tagtik/Source: BFMTV - Le Figaro - HLN - TF1/Illustration picture: Unsplash)