Meer dan 20 graden in oktober: "Eerste tekenen van een groter onheil"
Het is uitzonderlijk warm aan het eind van deze oktober. Het is genieten geblazen van het mooie weer, maar het stemt ook tot nadenken.
Dat een bepaald weertype langer aanhoudt, heeft te maken met de klimaatverandering en die kan er ook toe leiden dat de seizoenen langer en langer worden. En dan kan het mislopen in de natuur.
"Vaak gaat dat over het wegvallen van de synchronisatie", zo vertelt bioloog Luc De Bruyn (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek/UAntwerpen) bij De Morgen. "Uit een studie blijkt bijvoorbeeld dat lentebloemen vroeger beginnen te bloeien en herfstbloemen later. Het probleem is dat er daardoor een leegte ontstaat tussen de twee seizoenen: dan zijn er gewoon geen bloemen. Bijen vinden daardoor geen voedsel."
Volgens de bioloog is het voor de natuur niet erg dat het nu te maken krijgt met een week van warm weer: "Als het volgende week sneeuwt en vriest, is iedereen dat alweer vergeten – ook de planten en dieren."
Toch waarschuwt hij: "Wel is het een teken aan de wand van wat er momenteel aan het gebeuren is. Klimaatopwarming gaat traag, waardoor je het niet meteen ziet gebeuren. Dit zijn toch de eerste tekenen van een groter onheil."
(Fausto by Tagtik/Source: De Morgen/Picture: Pixabay)