Mobiel stalkingsalarm geeft vrouwen veiliger gevoel
22 dames in Gent maken gebruik van een mobiel alarm dat ze overal met zich meedragen. Met een druk op de knop wordt de politie onmiddellijk op de hoogte gebracht.
Gent startte vorig jaar een proefproject met het mobiel stalkingsalarm. 22 Gentse slachtoffers van stalking hebben inmiddels zo'n toestelletje op zak waarmee ze onopgemerkt de noodcentrale kunnen bellen. Het mobiele stalkingsalarm is een succes want 90% van de slachtoffers voelt zich er veiliger mee. Ook een stalker belandde hierdoor reeds achter de tralies.
“Een mobiel stalkingalarm is niks meer dan een eenvoudige, witte knop. Je kan die knop bijvoorbeeld op het bandje van je bh bevestigen, zodat je hem ongemerkt kan gebruiken. Als je de knop twee seconden indrukt, kom je rechtstreeks in contact met de noodcentrale. Die kan op dat moment meeluisteren met de gesprekken die aan de gang zijn, en die worden ook opgenomen. Ze zijn geldig als bewijsmateriaal in de rechtbank”, geeft hoofdinspecteur Evi Vandendriessche (45) meer uitleg in Het Laatste Nieuws naar aanleiding van de week van de preventie.
De noodcentrale kan trouwens ook exact zien waar de knop - en dus het slachtoffer - zich bevindt, en dat tot een uur na de oproep. “Slaat het slachtoffer op de vlucht bij een oproep, dan kan de patrouille - die onmiddellijk gestuurd wordt - haar toch weten te localiseren.”
(Skwadra by Tagtik/Source: Het Laatste Nieuws/Illustration picture: Pixabay)