Tagtik

Moord op onschuldige of onnozele kinderen?

Eeuwenlang wordt op 28 december de dag van de ‘Onnozele Kinderen’ gevierd, ter herinnering aan de kindermoord op pasgeborenen op bevel van Koning Herodes. Men spreekt ook van de dag van de “Onschuldige kinderen”.

Het christelijk verhaal (evangelie Mattheüs) leert ons dat koning Herodes bang was dat de komst van een nieuwe Joodse koning het einde van zijn macht zou betekenen. Van de Wijzen uit het Oosten hoorde hij dat die nieuwe koning in Bethlehem geboren zou worden. Toen de Wijzen in een droom vernamen dat Herodes kwaadaardige bedoelingen had en Jezus wilde doden, leidden ze hem om de tuin. Daarop ontstak Herodes in een hevige toorn en liet hij zijn mannen in Bethlehem en omstreken al de jongens van twee jaar en jonger vermoorden. Jozef had echter in een droom van een engel opdracht gekregen met Maria en Jezus te vluchten naar Egypte waar zij bleven tot de dood van Herodes. Tot zover de bijbel!

Vond de moord op onschuldige kinderen echt plaats?
De moord op de onschuldige kinderen wordt door historici vaak in twijfel getrokken omdat er geen melding van wordt gemaakt in de andere evangeliën of in historische bronnen. Toch zijn er een aantal historische links in het verhaal. Zo heeft Herodes de Grote effectief bestaan. Herodes de Grote werd door het Romeinse rijk aangesteld als lokale bestuurder van Palestina en regeerde van 37 tot 4 voor Christus. Iets te vroeg gestorven dus om net na de geboorte van Jezus een kindermoord te hebben bevolen… Maar historici twijfelen dan weer aan het geboortejaar van Jezus. Herodes stond bekend om zijn ambitieuze bouwprojecten en om zijn macht die hij verwierf door middel van onderdrukking.

Zo liet hij bijvoorbeeld zijn eigen zonen vermoorden, om te vermijden dat ze hem van de troon zouden stoten. Wellicht heeft dat laatste Mattheüs geïnspireerd om het verhaal van de kindermoord te schrijven.

Vandaag wordt dit feest nog nauwelijks gevierd, en werd het verdrongen door Sint-Niklaas en Sint-Maarten.
En wat dan met de kerstman… da's dan weer een ander verhaal!

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren