Tagtik

Mysterie in park van Schoten opgelost

Sinds maandag is het water in de gracht van het park in Schoten paars. Hoe komt dat?

Het bleef lange tijd gissen naar de oorzaak van de verkleuring. De Vlaamse Milieumaatschappij kwam deze week alvast stalen nemen van het water in het park in Schoten. Het gaat vermoedelijk niet om vervuiling, de verandering van kleur heeft waarschijnlijk een natuurlijke oorzaak. “We denken dat het hier gaat om de zeldzame bacterie 'Bourgondisch Bloed', maar verder onderzoek zal meer duidelijkheid moeten brengen”, vertelde burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) dinsdag op Radio 2. Bourgondisch Bloed is een rode blauwalg dat in water groeit dat kouder is dan 15 graden. Het zou niet gevaarlijk zijn voor vissen of dieren. Ondertussen werd wel afgeraden om honden te laten zwemmen in het water van de gracht.

Geen 'Bourgondisch Bloed', maar 'purperbacterie'
Intussen blijkt de piste van het Bourgonidsch Bloed niet te kloppen, maar een andere oorzaak werd gevonden. Het gaat er om een purperbacterie, bevestigt Siegfried Vlaeminck, professor bio-ingenieurswetenschappen aan de Universiteit Antwerpen, na analyse van enkele stalen. Het mysterie van de paarse hofgracht in het park van Schoten is dus opgelost.

“Uit onze analyse blijkt dat het water van de Schotense hofgracht vergeven is van een purperbacterie”, brengt professor Vlaeminck uitsluitsel op Radio 1. “Die is in tegenstelling tot blauwalgen doorgaans niet giftig. Van Bourgondisch bloed is dus geen sprake. Purperbacteriën zitten zowat overal, maar gaan alleen bloeien onder specifieke omstandigheden.”

Purperbacteriën mogen dan zeldzaam zijn, ze vormen gelukkig geen bedreiging voor de volksgezondheid. Dat bevestigt professor Vlaeminck.

De Vlaamse Milieumaatschappij en de gemeente Schoten concluderen op aanraden van de professor dat verder ingrijpen of bijkomende staalnamen niet nodig zijn. Het water zal na verloop van tijd vanzelf weer haar normale, grauwere kleur zal krijgen.

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2 - Radio 1/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren