Ook in eerste week augustus geen zomerweer in zicht
De zomervakantie is halfweg, maar de schoolgaande jeugd heeft nog niet al te veel kunnen genieten van zomers weer in België. Het ziet er naar uit dat we ook in de eerste week van augustus geen zonnig weer krijgen in België.
Het KMI waarschuwt met code geel voor onweer op zondag. In de loop van zondag trekken soms stevige regen- en onweersbuien van west naar oost over België. Op meerdere plaatsen kan er daarbij op korte tijd 10 tot 20 l/m² neerslag vallen, lokaal mogelijk meer bij opeenvolgende buien. Sinds zondagochtend heeft de overheidsdienst Binnenlandse Zaken dan ook het telefoonnummer 1722 weer geactiveerd voor niet-dringende hulpaanvragen voor de brandweer. Binnenlandse Zaken vraagt wel om bij voorkeur het e-loket 1722.be te gebruiken. De regen, wind en onweersbuien lijken ook komende week nog boven België aanwezig te blijven.
Zondagnamiddag- en avond vallen er soms felle buien, al dan niet vergezeld van onweer. Aan de kust is er meer zon en wordt de kans op buien kleiner. De maxima liggen vrij laag voor de tijd van het jaar, tussen 17 en 21 of 22 graden, bij een zwakke tot matige westen- tot noordwestenwind. Het blijft zondagavond nog steeds wisselvallig met enkele plaatselijke felle regen- of onweersbuien. De late avond en een deel van de nacht verloopt rustiger op vele plaatsen, maar hier en daar komen er nog buien voor. Tijdens het tweede deel van de nacht kunnen we een aantal regio's onderscheiden met verschillende weertypes. In de streek nabij Nederland blijft het overwegend droog met enkele opklaringen. In het uiterste zuiden blijft het eveneens meestal droog, maar wordt het wel zwaarbewolkt. In de andere gebieden wordt het zwaarbewolkt tot betrokken met regen, die steeds intenser wordt. De wind waait zwak uit veranderlijke richting, waarbij er gemakkelijk nevel kan ontstaan, met minima tussen 9 en 14 graden.
Maandag wordt het wisselend tot zwaarbewolkt met op vele plaatsen perioden van regen of buien, vooral in het zuiden van het land onweerachtig. Een groot deel van het noorden van het land, alsook de kuststreek, lijkt meestal droog te zullen blijven. De maxima liggen tussen 16 en 21 graden. De wind is eerst zwak uit veranderlijke richtingen. Aan zee is de wind soms matig uit noord tot noordoost, in het zuiden van het land matig uit west tot zuidwest.
Tijdens de nacht van maandag op dinsdag komen er opnieuw regenzones over, al lijken deze vooral over de regio's nabij de Franse grens te trekken. De minima liggen tussen 11 en 15 graden bij een zuidenwind die zwak tot matig waait in het zuiden van het land, zwak en veranderlijk in het centrale deel van het land en zwak uit het noordoosten in Laag-België en aan zee soms matig uit het noordoosten.
Dinsdag komen, onder invloed van de aanvoer van vochtige en onstabiele lucht, opnieuw buien voor, die plaatselijk opnieuw onweerachtig kunnen zijn, vooral in het oosten. Over het uiterste westen stabiliseert de atmosfeer en blijft het overwegend droog, met zelfs wellicht vrij zonnig weer aan de kust in de namiddag. De maxima liggen tussen 17 graden in de Hoge Venen en 21 graden over het westen. De wind waait zwak tot soms matig uit veranderlijke richting. Aan de kust waait de wind matig uit het noordoosten tot noorden. Ten zuiden van Samber en Maas waait er meestal een west- tot zuidwestelijke wind.
Woensdag trekt er een hoogtetrog voorbij, waardoor de atmosfeer opnieuw onstabiel wordt. Het is daarbij zwaarbewolkt met buien, die vooral in de namiddag ook onweerachtig kunnen zijn. Er is weinig verandering in temperatuur met maxima tussen 17 en 22 graden, bij een zwakke tot soms matige veranderlijke wind, die in het binnenland uit het zuiden tot zuidwesten waait en aan zee uit het noordoosten.
(Skwadra by Tagtik/Source: KMI/Illustration picture: Pixabay)