'Politie is dweil van de maatschappij'
Vorige week betoogden de politiediensten in België nog voor loonopslag. Zondag moesten ze al opnieuw massaal aanwezig zijn op de coronabetoging in Brussel.
De politiediensten vragen al jaren om opslag, maar ze krijgen dit vooralsnog niet gedaan. Ook afgelopen week bleek op de onderhandelingstafel dat er geen euro beschikbaar was. “We worden uitgespuwd door de regering. Eerste minister De Croo zei dat onze acties er ver over waren. De eerste acties waren nochtans vreedzaam. De tweede acties waren verkeerscontroles door collega’s. Die waren met steun van de korpschefs en waren een wettelijke opdracht”, stelt VSOA-ondervoorzitter Vincent Houssin in Het Nieuwsblad. Op die verkeerscontroles kwam er vanuit de maatschappij veel kritiek, want veel mensen stonden er lang door in de file en misten zelfs hun vlucht. De politievakbond vindt echter dat ook de politie moet kunnen betogen.
Zondag moest de politie echter al meteen massaal opnieuw paraat staan voor de betoging tegen de coronamaatregelen in Brussel, die uiteindelijk stevig uit de hand liep en eindigde in rellen en vernielingen. “Door de betoging zondag stond heel Brussel vast. Niemand heeft daarover geklaagd. Als de politie manifesteert, moet dat ook kunnen”, roept de ondervoorzitter van de politievakbond op. Vincent Houssin spreekt maandag in De Ochtend op Radio 1 van “klein crapuul” die het nodig vonden “om tijdens zo’n betoging geweld te gebruiken. Het begint een gewoonte te worden. En het wordt tijd dat justitie daar paal aan perk stelt. En dat diegenen die opgepakt worden ook zeer zwaar gestraft worden, maar in de praktijk stellen we vast dat ze geitenwollensokkenstraffen krijgen”, klaagt de ondervoorzitter van de politievakbond. Hij roept justitie dan ook op om zeer strenge straffen uit te spreken in plaats van symbolische. “Onze mensen blijven gemotiveerd, maar de politie wordt gebruikt als de dweil van de maatschappij.”
(Skwadra by Tagtik/Source: De Ochtend/Illustration picture: Pixabay)