Opgepast: steeds meer niet-alcoholische leververvetting
Maar liefst één op vier volwassenen heeft te maken met een niet-alcoholische leververvetting. Dit gebeurt in de meeste gevallen zelfs zonder het zelf te weten.
Vaak is deze aandoening een gevolg van een ongezonde levensstijl en overgewicht, maar voedingsdeskundigen merken op dat ook steeds vaker mensen met een normaal gewicht en voldoende beweging ermee te maken krijgen. De boosdoener? Glucose-fructosesiroop!
De aandoening ontstaat door het vervetten van levercellen. Dit gebeurde vroeger vooral door alcoholisme, maar tegenwoordig zien ze dit vaker optreden bij mensen met een slechte levensstijl. Glucose-fructosesiroop is een snelle dikmaker die verborgen zit in heel wat light-producten zoals graanrepen of yoghurt. Te veel van die glucose-fructosesiroop zorgt voor leververvetting. Op termijn kan niet-alcoholische leververvetting zelfs kanker veroorzaken.
(Skwadra by Tagtik/Source: TVL/Illustration picture: Unsplash)