Tagtik

"Vaccineren tegen apenpokkenvirus op dit ogenblik helemaal niet nodig"

Vijftigplussers zijn in België allicht nog beschermd tegen het apenpokkenvirus door het pokkenvaccin dat ze in hun jeugd kregen. Jongere inwoners van België moeten zich echter weinig zorgen maken aangezien het risico voor hen bijzonder klein is. Dat zegt viroloog Piet Maes van de KU Leuven in De Ochtend op Radio 1. "De jongere generatie is daar niet mee ingeënt, en voor hen kunnen we het achter de hand houden. Maar voorlopig zou ik hen zeker niet vaccineren. Er is geen enkele aanleiding, er zijn nog maar een paar patiënten. Vaccineren moeten we pas doen als het aantal gevallen exponentieel zou toenemen. Maar niemand verwacht dat dat zal gebeuren", klinkt het geruststellend.

Er zijn inmiddels drie bevestigde gevallen van het apenpokkenvirus in België. Wellicht is hun besmetting terug te voeren op het Darklands Festival, waar twee van hen aanwezig waren. Wie besmet raakt, moet verplicht 21 dagen in isolatie gaan. Dat werd vrijdag beslist op het overleg van de expertengroep Risk Assessment Group (RAG). Hoogrisicocontacten moeten niet in isolatie, maar moeten aan zelfmonitoring doen om eventuele symptomen vast te stellen. Daarnaast komt er ook een sensibiliseringscampagne, gericht op mannen die seks hebben met mannen en mensen met meerdere bedpartners.

Blaasjes op de huid
Het apenpokkenvirus doet al een tijdje de ronde in Europa. Ook in verschillende buurlanden van België werden reeds gevallen van het virus vastgesteld.

Het apenpokkenvirus is oorspronkelijk afkomstig uit Afrika. De belangrijkste symptomen van een besmetting zijn koorts, hoofdpijn, spierpijn, rillingen en huiduitslag. Het zijn vooral die blaasjes op de huid die heel kenmerkend zijn voor dit virus. Het apenpokkenvirus wordt overgedragen via speeksel, maar mogelijks ook via seksueel contact. Het lijkt erop dat de West-Afrikaanse variant nu in Europa is aangekomen. Anders dan mensen denken, heeft het op zich niets met apen te maken, maar wel met knaagdieren. Van daar zou het virus af en toe van dier naar mens overgaan. Nu zien we dus dat het ook van mensen naar andere mensen overgedragen kan worden.

Viroloog Marc Van Ranst roept de Belgen die enkele van de hier genoemde symptomen hebben, alvast op om zich te melden bij hun huisarts. Voorlopig is er nog geen weet van asymptomatische besmettingen. Je kan dus enkel besmettelijk zijn als je ziek bent, waardoor het virus voorlopig veel gemakkelijker in te dijken is dan het coronavirus.

De RAG volgt de situatie verder op en zal in de komende dagen de regels mogelijk nog aanpassen.

Geen zorgen maken
"Ik vind het vooral een heel interessant wetenschappelijk gegeven, maar ik maak me er zeker geen zorgen om. We moeten het serieus nemen, want het is een ernstige ziekte, maar er is geen reden tot paniek", benadrukt viroloog Piet Maes in De Ochtend.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Ochtend - VTM Nieuws - Het Nieuwsblad - VRT/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren