Tagtik

Wanneer is het te warm om te werken?

Mogen we massaal thuisblijven van het werk omdat het te warm is? Neen, en zo simpel is het allemaal niet! We zetten de regelgeving voor u op een rijtje.

De arbeidsgeneesheer stelt met een vochtige globethermometer de werkomstandigheden vast op uw werkplek. Dit toestel houdt immers rekening met de temperatuur, de luchtsnelheid (wind, tocht) en de luchtvochtigheid. Al die factoren samen bepalen of een werkgever maatregelen moet nemen op de werkplek. Bijgevolg is het resultaat van die meting niet zomaar een temperatuur zoals u die zelf zou kunnen meten, maar zogenaamde WBGT-waarden, afgeleid van Wet Bulb Globe Temperature, die het totale werkklimaat beschrijft.

Het soort werk wordt onderverdeeld afhankelijk van de werkbelasting in 'Licht of zeer licht werk', 'Halfzwaar werk', 'Zwaar werk' en 'Zeer zwaar werk'. Per type werk gelden er andere maximale WBGT-waardes. Als die overschreden worden, is de werkgever verplicht om in samenspraak met de arbeidsgeneesheer maatregelen te treffen. Deze maatregelen kunnen zijn:

- De werknemers die rechtstreeks aan de zon zijn blootgesteld beschermingsmiddelen geven (zonnebril, zonnecrème, hoofddeksel, schaduwruimte, …).
- Zorgen voor voldoende koele frisdrank (kosteloos).
- Binnen de 48 uur kunstmatige verluchting in de werklokalen voorzien.
- Het aanpassen van de werkroosters

Op eigen houtje beslissen om niet te gaan werken door de hitte is dus geen goed idee, tenzij u uw job wil kwijtraken!

(FVDV for Tagtik/Source: De Standaard - Jobat/Illustration picture: Pixabay)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren