Word jij ook woest van smakkende geluiden?
Je gaat naar de cinema en zit rustig in de zaal te wachten tot de film begint. Naast en achter jou zitten mensen die hun pakje chips openen of platdrukken of popcorn opeten … en plots begin je al die geluiden verschrikkelijk te haten. Je wordt er zelfs wat agressief van! Dan lijd je waarschijnlijk aan ‘misofonie’.
Letterlijk betekent misofonie ‘haat tegen geluiden’. Mensen die last hebben van misofonie reageren met een (heftige) negatieve emotionele respons op de geluiden waar ze gevoelig voor zijn. Veelal is de reactie veel heftiger: ze raken extreem boos, vol van walging of vervuld van haat ten aanzien van het geluid of de maker ervan. Ook kan het tot een paniekreactie leiden en kunnen ze de neiging krijgen om zich van het geluid te distantiëren of er boos op te worden.
Misofonie richt zich tot specifieke geluiden
Bij misofonie gaat het om specifieke geluiden. Deze specifieke geluiden die de heftige emotionele respons uitlokken, noemt men de auditieve triggers. Deze kunnen heel divers zijn:
-geluiden met de mond gemaakt: smakken, kauwen, oprispen, het eten van chips of harde koekjes, slikgeluiden, knarsende tanden, schreeuwen …
-bepaalde stemgeluiden: een nasaal of krakend stemgeluid, slissende geluiden, het herhaald gebruik van stopwoordjes …
-geluiden bij het ademen via mond of neus: niezen, hikken, luid in- of uitademen, geeuwen, fluitend geluid van de ademhaling via de neus of mond …
-omgevingsgeluiden: een tikkende klok, richtingaanwijzers, bepaalde ringtonen, het geluid van een metalen vork in de pan of tegen de tanden, bladblazers, hondengeblaf, chipszakken die in elkaar worden geduwd …
-lichaamsgeluiden: tikkende hakken, knorrende maag, rommelende buik, nagelbijten, knippende vingers …
Ontstaan
De oorzaak van misofonie is nog steeds niet duidelijk. Vaak ontstaat het aan het begin van de puberteit. Het is ook niet met medicijnen te genezen.
Misofonie kan echt wel heel vervelend zijn, niet alleen voor de patiënt maar ook voor zijn omgeving
Ernstig
Psychiater en misofonie-expert Damiaan Denys op Radio 2: “Misofonie is een psychische stoornis met ernstige klachten. Het gaat verder dan je eventjes ergeren aan een geluid dat iemand maakt. Er komen heftige emoties bij kijken én agressie. Sommigen hebben zelfs de neiging om andere mensen te slaan. Maar dat gebeurt bijna nooit. De grootste worsteling voor die mensen is die dagelijkse onrust dat ze toch ooit eens gaan ontploffen.”
Denys gaat verder: “Mensen die lijden aan misofonie vinden in essentie dat de ander zijn gedrag moet aanpassen. De ander moet beseffen dat het maken van zo’n onhebbelijke geluiden eigenlijk niet kan. Daarom dat ze vaak het geluid van kleine kinderen of dieren wel kunnen verdragen. Zij zijn namelijk (nog) niet in staat om zich in de plaats van een ander te stellen. Volwassenen wel.”
“Gelukkig is er wel een oplossing,” zegt Denys. “We hebben een behandeling ontwikkeld van een 10-tal weken, die zelfs online kan gebeuren. Bij de helft van de mensen is er een daling van 40% van de klachten.”
(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)