Zo hou je goede voornemens ditmaal wel vol
Wil je dit jaar realistische goede voornemens stellen? Echte doelen die je wel degelijk kan waarmaken en niet tegen half januari al vergeten bent?
Maak je goede voornemens concreet en stel jezelf de volgende vragen: wie, wanneer, wat? Let er daarbij op dat je meetbare doelen maakt door gebruik te maken van aantallen, datums etc. Ga voor doelstellingen op korte en middellange termijn die je perfect kan evalueren en je op die manier kan bijsturen als je even de draad bent verloren.
Leg je lat tevens niet te hoog. Wil je afvallen? Ok, maar hou het realistisch om te starten. Focus op de bewustwording van je eetpatroon en levensstijl. Zo kan je bijvoorbeeld je goede voornemen formuleren als je wat kilo's wilt verliezen in 2021: ‘’Vanaf [nu / morgen] ga ik starten met meer bewegen, gezonder en bewuster eten om over een half jaar minimaal [aantal] kg en eind volgend jaar [datum] minimaal [aantal] kg te zijn afgevallen.’’
Ook stoppen met roken is een klassieker die ieder jaar terugkomt, alleen volhardt niet iedereen in het goede voornemen. Als je al een lange tijd rookt is dit immers waarschijnlijk een grote uitdaging voor jou. Probeer daarom het doel aantrekkelijker te maken voor een hoger doel. Als het doel je uitdaagt tot iets groters, maakt het doel meer de moeite waard. Een hoger doel zou kunnen zijn: gezonder leven of een gezondere leefomgeving voor uw naasten, meer conditie hebben zodat je achter je kinderen kan hollen op de speeltuin, of kunnen gaan fietsen met je vrienden op zondag. Formuleer je voornemen daarom als volgt: ‘’Ik wil gezonder leven door vanaf [nu / morgen] het aantal sigaretten / shag per week te verminderen om uiterlijk over [aantal maanden] te zijn gestopt met roken.”
Veel succes in 2022!
(Skwadra by Tagtik/Picture: Unsplash)