Zo maak je een vegetarisch alternatief van je klassieke kerstdiner
Waarom met kerst niet eens aan de dieren denken en minder (geen) vlees serveren? Er zijn voldoende vegetarische alternatieven. Zo kunnen ook jouw vegetarische familieleden mee genieten van het kerstdiner. En neen, dat hoeven niet altijd vleesvervangers te zijn die we in de supermarkt vinden.
Ook de mensen die eindelijk hebben besloten om eens wat minder vlees te gaan eten, zal je kunnen doen watertanden. Wat de beweegredenen ook zijn om te minderen met vlees; het is alvast gezond voor jezelf én het milieu. Of je nu een volledig kerstmenu op tafel wil toveren of een paar gerechten, het blijft lekker én gezellig tafelen zonder dat iemand met honger naar huis moet.
Wanneer je beslist hebt om enkele vegetarische gerechten op het kerstmenu te zetten, zal je vaststellen dat je niet zo veel andere ingrediënten nodig hebt; misschien enkel gewoon wat meer creativiteit.
Hier wat inspirerende tips:
-Voorgerechtjes, die natuurlijk ook voor al je gasten kunnen opgediend worden: bieten carpaccio, camembert in de oven, gevulde paprika, tartaar van bietjes of tomaat, vegetarische soep of salade, kikkererwtensalade met hummus, gevulde champignons …
Deze voorgerechtjes kan je natuurlijk ook als hoofdschotel serveren.
-Hoofschotel: vegetarisch gourmet, aubergines (of zoete aardappel of courgette) met geitenkaas, kaasfondue, vegetarische ovenschotel met groentjes, vegetarische quiches/groentetaartjes, pasta met pestoroomsaus …
-Dessert: hier heb je heel wat keuze omdat er in desserts doorgaans geen vlees verwerkt zit: tiramisu, taart, kaasplankje, crème brûlée, vanille-ijs, sorbet, chocolademousse …
Voor wie nog inspiratie zoekt, kan altijd terecht bij EVA vzw: via hun aftakking Go Vegan, kan je zelfs nog een stapje verder gaan.
(SR for Tagtik/Illustration picture: Unsplash)