Zo wil men Walen en Brusselaars naar Vlaamse vacatures lokken
De krapte op de arbeidsmarkt is ongezien. 3 op 4 Vlaamse bedrijven heeft ernstige problemen om mensen te vinden voor de openstaande jobs. “Alle potentieel talent moet worden aangesproken, ook het Waals en Brussels talent,” zegt Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V). En daar wringt het schoentje.
“De voorbije 10 jaar zijn er bijvoorbeeld 10.000 Walen minder richting Vlaanderen getrokken voor een job. In diezelfde periode gingen wel meer Walen richting de buurlanden. Vlaanderen is dus gewoon geen aantrekkelijke bestemming voor Waalse werkzoekenden.” CD&V wil daar verandering in brengen. In een conceptnota van Robrecht Bothuyne lanceert de partij een aantal vernieuwende voorstellen om meer Walen en Brusselaars richting Vlaamse vacatures te leiden en tegelijk de mobiliteit op de arbeidsmarkt aan te zwengelen.“De potentiële voordelen van geografische mobiliteit zijn duidelijk: meer jobopportuniteiten, hoger economisch welzijn en het voorkomen van werkloosheid. Door het arbeidspotentieel van heel België aan te boren, kunnen we de rem op de economische welvaart die er de dag van vandaag is door de grote arbeidsmarktkrapte verlichten,” legt Bothuyne uit.
Het vernieuwde samenwerkingsakkoord tussen VDAB en Actiris met de succesvolle Brusselse campagne ‘een job, c’est aussi un job’ toont aan dat inzetten op interregionale mobiliteit tot resultaten leidt. “Dit moet vertaald worden in een permanente inspanning,” vindt Bothuyne. “Een campagne in Wallonië en Brussel via sociale media, infosessies, kijkstages, gratis opleidingssessies, meer aandacht voor Nederlandse lessen en jobbeurzen,… Waalse en Brusselse werkzoekenden moeten bewust gemaakt worden van de opportuniteiten om te werken en zelfs te leven in Vlaanderen.”
Vlaamse werkgevers moeten zich ook bewust worden van de opportuniteiten over de taalgrens en de ondersteuning die Vlaanderen hierbij kan bieden. Om de bemiddelingsdiensten nog beter met elkaar te laten samenwerken zijn versterkte samenwerkingsakkoorden tussen VDAB-Forem en Actiris nodig om aan deze bewustmaking te werken en geschikte kandidaten aan vacatures te matchen. “Waar nu snel gebruik wordt gemaakt van Zuid-Europese, Oost-Europese of Afrikaanse arbeidsmigratie ligt de oplossing voor veel Vlaamse knelpuntvacatures misschien in eigen land, net over de taalgrens. De vacatures met het oog op interregionale mobiliteit zijn alvast enorm toegenomen, nu moeten enkel de arbeidskrachten die de stap durven zetten nog volgen,” aldus Bothuyne.
(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)