Artsen reageren positief op omstreden voorstel De Block
Minister van Sociale Zaken en Gezondheid Maggie De Block (Open Vld) is bezig met het opstellen van richtlijnen die bepalen hoelang arbeidsongeschiktheid voor acht aandoeningen, onder meer borstkanker en burn-out, mag duren. In Frankrijk gebruiken dokters al jaren de aanbevolen tabel die bepaalt hoelang werknemers thuis mogen blijven om te herstellen na een bepaalde aandoening.
Minister De Block bekijkt of we ook in ons land deze tabel kunnen invoeren. Die richtlijnen variëren naargelang de leeftijd van de patiënt, de aard van zijn beroep, en eventuele bijkomende gezondheidsproblemen. Het Nationale College voor Sociale Verzekeringsgeneeskunde kreeg van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) de opdracht om deze richtlijnen voor België vast te leggen.
De maatregel is bedoeld om ziekteverzuim terug te dringen. "Huisartsen kunnen niet verondersteld worden de duur van een arbeidsongeschiktheid perfect in te schatten", zegt De Block. "Maar de maatregel past wel degelijk ook in de strijd tegen de explosieve toename aan langdurig zieken in België", staat Phillippe Mairiaux, professor aan de Universiteit van Luik en voorzitter van het College, De Block bij in Het Laatste Nieuws.
De Block benadrukt dat het om een hulpmiddel voor de artsen gaat en niet om een richtlijn. De artsen ontvangen het voorstel van minister De Block positief. "Arbeidsongeschiktheid voorschrijven is niet makkelijk. Je moet een inschatting maken over de gezondheid van de patiënt, de leeftijd, welk werk hij doet...", staat Roel Van Giel, voorzitter van de Vlaamse huisartsenvereniging, zijn minister bij in Het Nieuwsblad. "De richtlijn is de standaard, vervolgens moet je naar de patiënt kijken of er van die standaard afgeweken moet worden. Als daar gegronde redenen voor zijn, dan moet de arts dat kunnen doen", wenst Van Giel wel te onderstrepen bij Het Nieuwsblad.
(Skwadra by Tagtik/Source: HLN - Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)