Tagtik

Tiener zorgt voor doorbraak in behandeling dodelijke pancreaskanker

De amper 13-jarige Rishad Jain uit het Amerikaanse Oregon heeft een algoritme ontdekt dat de behandeling van pancreaskanker mogelijk grondig kan wijzigen.

Pancreaskanker is bijzonder agressief. Amper zeven procent van de mensen die hiermee gediagnosticeerd worden, leven nog vijf jaar na de diagnose. De 13-jarige Rishad Jain heeft alvast een grote stap in de goede richting gezet door een algoritme te bedenken dat gebruik maakt van machine learning om artsen te helpen veel beter te focussen op de pancreas tijdens de behandeling. Concreet kan het algoritme van Jain helpen om de positie van de pancreas nauwkeuriger te bepalen bij radiotherapie. De pancreas zit immers vaak achter andere organen verborgen en verplaatst zich mee met de ademhaling. Hierdoor bestralen dokters soms een groter gebied dan nodig en worden op die manier ook gezonde cellen gedood.

Voor zijn ontdekking kreeg de 13-jarige knaap dinsdag in Minnesota een wetenschapsprijs voor jongeren ter waarde van 25.000 dollar (21.700 euro).

(Skwadra by Tagtik/Source: Time/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren