Je diepvries ontdooien doe je zo
Je diepvriezer ontdooien en reinigen is een werkje waar velen tegenop zien. Toch is het onderhoud van je diepvriezer heel belangrijk voor het goed functioneren ervan. Door regelmatig te reinigen blijven het koelvermogen en het energieverbruik optimaal. En geef toe, we willen allemaal dat onze diepvriezer proper en ijsvrij blijft.
Vooraf
-zet de vriezer uit en haal alles eruit zodat hij volledig leeg is
-leg de producten in een koeltas of frigobox. In de winter kan je gewoonweg de producten buiten koud houden
-verwijder het ijs door het te laten smelten of maak het los
Zo versnel je het smeltproces:
* met een haardroger kan je de stukken ijs sneller doen smelten
* je kan een pan of bakje met kokend water in de diepvries plaatsen en dan de deur sluiten. De stoom maakt het ijs snel los
* je kan ook met een plantenspuit, gevuld met heet water op het aangekoekte ijs spuiten
* een dikke handdoek in heet water dompelen en tegen het ijs houden helpt ook
-leg onderaan en rond de vriezer oude handdoeken of vodden om het water op te vangen (en plassen te voorkomen)
- laat de deur van de vriezer openstaan en wacht tot het ijs gesmolten is; dit kan wel enkele uurtjes duren
Volledig reinigen
Voor een efficiënte werking, reinig je de diepvriezer best 1 à 2 keer per jaar. Vergeet ook de buitenkant niet. Je gebruikt voor zowel de binnenkant als de buitenkant een sopje van warm water en wat afwasmiddel (of zeep). Gewoon goed wrijven over binnen- en buitenkant.
Gebruik echter geen schuurpons en vermijd contact met zuur en chloor! Controleer ook even of de deurrubbers niet beschadigd zijn. Wanneer de deurrubber slecht sluit, kan dit de oorzaak zijn van een snel vormende ijslaag in je diepvriezer.
Zodra de temperatuur terug onder de -10°C gezakt is, leg je de diepvriesproducten er terug in.
(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)