Vegan? Allergisch? Pas op voor ‘verborgen dieren’ in je eten!
Insectenhars, varkens- of rundergelatine, kalfsmaag,... deze dierlijke ingrediënten zitten soms verborgen in je eten, zonder dat het etiket ze duidelijk vermeldt. Dat bleek in september 2018 voor de NGO Foodwatch, die maandenlang de schappen van Franse supermarkten onderzocht.
Om dit punt te illustreren publiceerde de NGO vervolgens een lijst met twaalf gewone producten waarvan de consument niet verwacht dat hij er ingrediënten zou aantreffen die afkomstig zijn van dieren. “Er zitten allerlei beestjes verstopt in ons eten en drinken zonder dat we het weten”, legt Foodwatch uit op zijn website.
Deze dierlijke ingrediënten, die niet op de etiketten staan, kunnen uiteraard problemen veroorzaken voor mensen die lijden aan bepaalde allergieën of voor liefhebbers van een vegetarisch of veganistisch dieet, die zich dus laten misleiden door dit gebrek aan informatie.
Zo vinden wij bijvoorbeeld het volgende in de schappen van onze supermarkten:
- yoghurt die rundvleesgelatine bevat.
- gebakjes of tiramisu met varkensgelatine.
- aardbeienijs met hars geproduceerd uit insecten.
- frambozenmakarons met rundergelatine.
- kleine marshmallowbeertjes met varkensgelatine.
- marshmallows met varkensgelatine.
- flageolet-uien en wortelen in kippenbouillon.
- biologische Comté AOP met stremsel, “een enzym afkomstig uit de maag van kalveren die vóór het spenen worden geslacht”.
- limonades die karmijn bevatten, een kleurstof uit cochenille.
Varkensgelatine, zeer aanwezig in deze lijst en afkomstig van varkenszwoerd, wordt in veel producten gebruikt: snoep, desserts, pizza's, kant-en-klaarmaaltijden, maar ook in wijn. Als het ook wijdverspreid is, komt dat doordat het grote agrovoedingsgroepen veel zeer gewilde eigenschappen biedt: het geeft elasticiteit, zachtheid en helpt wijn of bier helderder te maken.
Hoe weet je zeker dat je voedsel koopt zonder dierlijke gelatine? Zoek op de etiketten naar de vermelding E 428 en andere E 441. Als u deze twee codes niet kunt vinden en er staat eenvoudigweg 'gelatine' op, dan is het in 95% van de gevallen varkensgelatine.
Om er zeker van te zijn dat je geen gelatine van dierlijke oorsprong eet, kun je vertrouwen op het woord 'geleermiddel'. Omdat een geleermiddel van plantaardige oorsprong moet zijn volgens de wet.
(Tagtik/Picture: Nico Smit via Unsplash)