Tagtik

25 november: om de 10 minuten wordt een vrouw gedood door een naaste

25 november is de Internationale Dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen. De situatie blijft alarmerend. Vrouwen zijn nog steeds vaak het slachtoffer van huiselijke en familiale misdaden.


Op 25 november 1960 liet dictator Rafael Trujillo zijn handlangers een hinderlaag opzetten voor de drie zusjes Mirabal, tegenstanders van het regime van wie er één, Minerva, in 1949 de avances van de leider van de Dominicaanse Republiek had afgeslagen. Ze werden op brute wijze vermoord, wat leidde tot een opstand onder de bevolking. Het regime kwam tot een einde in 1962 nadat de dictator in 1961 was vermoord. Dit historische feit laat zien dat misdaden tegen vrouwen vaak te maken heeft met een verlangen naar dominantie en wraak na afwijzing. Daarom besteden we elke 25 november aandacht aan de gesel van geweld tegen vrouwen, de datum die in 1999 door de VN werd gekozen.


Gezinsomgeving


In 2023 waren er wereldwijd 51.100 opzettelijke moorden op vrouwen door familieleden. Volgens een rapport van het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) in Wenen en de in New York gevestigde organisatie UN Women werd 60% van de vermoorde vrouwen gedood door “hun echtgenoot of andere familieleden”. Dat zijn 140 vrouwenmoorden per dag wereldwijd, elke 10 minuten één. Moord en alle vormen van geweld tegen vrouwen worden dus meestal gepleegd door een partner of een mannelijk familielid. Voor 2024 is het thema van de dag #pasdexcuse / #noexcuse. Dit is gebaseerd op het verschrikkelijke feit dat één op de 3 vrouwen in haar leven te maken krijgt met geweld.


Alle klassen


Deze ramp treft alle sociale klassen. Geen enkele regio blijft gespaard van dit misbruik. Geweld tegen vrouwen is zelfs toegenomen in verschillende contexten, waaronder de werkplek en online interacties. Naast fysiek geweld is er ook psychologisch geweld: geweld in de vorm van controle over beweging, sociaal leven en financiën, maar ook door voortdurende beledigingen en pesterijen. Binnen het gezin heeft dit soort giftige relaties een sterke impact op kinderen die getuige zijn van verbaal, dominant of fysiek geweld. Een Europees verdrag, de Conventie van Istanbul, beschouwt deze kinderen als directe slachtoffers van huiselijk geweld. Gedwongen huwelijken en mensenhandel maken ook deel uit van gendergerelateerd geweld.


(Fausto with Olivier Duquesne/Sources: RTBF, France24, BFMTV, Verenigde Naties & Wikipedia/Illustration picture: © UN Women)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren