Zo leer je om die smartphone even opzij te leggen
Door wie of wat worden we ’s morgens gewekt? Wat is het eerste dat we ’s morgens checken? Wat moet je altijd bij de hand hebben? … Op deze vragen is maar één antwoord: onze telefoon!
Hoe vaker die telefoon geluid maakt of trilt, hoe meer stresshormoon wordt aangemaakt. En dat willen we toch niet! Jezelf opladen door jezelf los te maken van je telefoon zou net zo vanzelfsprekend en routineus moeten zijn als het op tijd opladen van je telefoon. Het is belangrijk om je telefoon weg te leggen, omdat je je alleen echt verbonden kunt voelen met anderen en vooral met jezelf wanneer je je hebt losgemaakt van de wereld zoals die zich in zijn digitale versie op je scherm aan je toont.
Het gaat niet om hoe vaak of hoelang je je precies van je telefoon zou moeten losmaken – het gaat erom dat je in je dagelijks schema tijd inbouwt waarin je je niet met je telefoon bezighoudt, om jezelf op te laden.
De Amerikaanse Erin Zamett Ruddy sprak met verschillende experts over het ‘loslaten van de telefoon’ en vatte hun advies samen in enkele kleine maar haalbare stappen:
1. Houd telefoon (maar ook tablet en andere apparaten) buiten de slaapkamer. Neem ’s morgens eerst de tijd om een paar minuten diep adem te halen en om over je dag na te denken. Pas nadien check je jouw telefoon.
2. Schakel alle meldingen uit, behalve van contacten voor wie je altijd bereikbaar moet zijn.
3. Verwijder alle overbodige apps, icoontjes … want deze slokken alleen maar tijd en aandacht op.
4. Als je ergens onderweg bent, stop dan je telefoon even weg. Zo sta je veel meer open voor je omgeving, de mensen en gebeurtenissen. Dit helpt om je beter bewust te maken van wat je écht gelukkig maakt.
5. Neem elke dag een ‘tech-time-out’: betere focus en minder stress!
6. Maak regelmatig een afspraak met jezelf: sporten, een museumbezoek, een afspraak met familie of vrienden …
7. Tijdens maaltijden (op het werk, thuis of op restaurant) is het zeker belangrijk je los te maken van die telefoon! Spreek af om alle telefoons ergens te verzamelen. De eerste die er naar grijpt, betaalt de rekening! Zo leer je bewuster te worden van je aandacht en van je tijd.
(Skwadra by Tagtik/Source: Gezond Be/Illustration picture: Unsplash)