Zo maak je die heerlijke Luikse balletjes!
Ken jij die Belgische klassieker: de enige echte Luikse balletjes? Waarschijnlijk ken je wel de Luikse wafel of suikerwafel. Toch ontstond er in Luik een streekgerecht met het simpele balletje gehakt.
Minder bekend is de Luikse siroop (stroop); deze houdt het midden tussen confituur en vruchtenmoes. En net die siroop tovert een eenvoudig gehaktballetje om tot de enige echte Luikse balletjes of “boulets à la Liégeoise”. Terwijl je in Vlaanderen in bijna elke brasserie kan smullen van balletjes in tomatensaus, staan er in Wallonië Luikse balletjes op het menu.
Hoe maak je die Luikse balletjes?
Je rolt je klassieke balletjes (1 kg runds- en varkensgehakt, 1ei, 2 sjalotjes, 4 el bloem, 3 el paneermeel, boter, kruiden). Rol de gehaktballen door de bloem en bak ze rondom goudbruin in een pan met de warme boter. Voeg de kruiden en de Luikse siroop (en eventueel 4 dl bruin bier zoals Piedboeuf) toe en laat vervolgens zo’n 30 à 45 minuten garen.
In de Luikse siroop zit fruit verborgen: voor 1 kg Luikse siroop heb je namelijk maar liefst 4 kg verse appelen, peren, pruimen, abrikozen en dadels nodig. Zo bezorgt de Luikse siroop jouw gehaktballetjes een typische zoetzure smaak. Serveer dit volgens eigen smaak met frietjes, puree, rijst, couscous …
Veggie alternatief: vervang het gehakt door een mengeling van champignons en kikkererwten, tofoe of linzen.
(Tagtik/Illustration picture: Pixabay)