Tagtik

Wetenschappers waarschuwen voor grote vulkaanuitbarsting

In 1815 barstte de Indonesische vulkaan Mount Tambora uit en zorgde voor een nooit eerder geziene hel. De uitbarsting van de Mount Tambora staat sindsdien te boek als de krachtigste vulkaanuitbarsting die ooit werd geregistreerd. 

De uitbarsting van deze Indonesische vulkaan begin jaren 1800 had grote gevolgen. Een enorme pluim van kleine, door de zon reflecterende deeltjes, werd immers hoog in de atmosfeer geblazen, waardoor de planeet afkoelde. En wat hierna volgde staat in de wereldgeschiedenis bekend als 'het jaar zonder zomer'. De wereldwijde temperaturen daalden immers, maar ook oogsten mislukten, mensen verhongerden, een cholera-pandemie verspreidde zich en tienduizenden mensen stierven.

En nu waarschuwen wetenschappers goed 200 jaar later dat er misschien wel opnieuw zo'n gigantische uitbarsting kan gebeuren. 

'Het zal gebeuren'
“De vraag is zelfs niet of, maar wanneer”, zegt Markus Stoffel, een gerespecteerd klimaatprofessor aan de Universiteit van Genève, op de website van Nature.com. Deze keer zou zo'n uitbarsting echter gebeuren in een sterk veranderde wereld, een wereld die niet alleen dichter bevolkt is, maar die ook is opgewarmd door de klimaatcrisis. En de gevolgen zullen dan ook nog catastrofaler kunnen zijn, benadrukt CNN. “De volgende enorme uitbarsting zal klimaatchaos veroorzaken,” volgens Stoffel. “De mensheid heeft geen enkel plan. Als het gebeurt, staan we voor een ongeziene ramp.” 

En in tijden van klimaatopwarming is de afkoeling van de aarde ten gevolge van een vulkaanuitbarsting eigenlijk helemaal geen positief fenomeen, schrijven de wetenschappers van Nature.com.

Napels ten onder?
“Ten eerste is er de directe impact. Een enorme uitbarsting zou een hele stad kunnen wegvagen. Campi Flegrei heeft bijvoorbeeld tekenen van beroering vertoond en ligt net ten westen van de Italiaanse stad Napels, waar ongeveer 1 miljoen mensen wonen.”

Op langere termijn kunnen de gevolgen eveneens catastrofaal zijn. “Een temperatuurdaling van 1 graad Celsius klinkt misschien klein, maar het is een gemiddelde. Als we naar bepaalde regio’s kijken, zal de impact veel groter zijn”, aldus May Chim, een aardwetenschapper aan de Universiteit van Cambridge bij Nature.com. De wetenschappers vrezen complete klimaatchaos, gekenmerkd door opeenvolgende extreme weerfenomenen, en zelfs problemen voor de luchtvaart door de vulkaanuitbarsting die zwaveldioxide door de troposfeer spuwt.

(FVDV for Tagtik/Source: Nature.com - CNN/Illustration picture: Sinabung Josh for Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren