Tagtik

Deprimerende 'Blue Monday' is een fabel

Vandaag is het de derde maandag van januari en de maandag van de laatste volle week van januari, traditioneel bekend als 'Blue Monday': de meest deprimerende dag van het jaar. Maar klopt dit wel en waarop is dit opmerkelijke fenomeen gebaseerd?

Een Britse psycholoog maakte in het begin van de jaren 2000 een formule waaruit blijkt dat de derde maandag van januari de dag is waarop de meeste mensen zich het ongelukkigst en depressief voelen.

De formule, waar veel wetenschappers trouwens helemaal geen geloof aan hechten, baseert zich op het feit dat op 'Blue Monday' de mensen zich realiseren dat de voornemens die ze maakten voor het nieuwe jaar, tot mislukken gedoemd zijn en dat ze zich nog een heel eind van een echte vakantie bevinden. Een eerste werkdag van de week in een donkere januarimaand is volgens de Britse psycholoog dan ook geen dag om vrolijk op te worden. 

In 2005 riep een Amerikaanse psycholoog deze dag tevens uit tot de meest deprimerende dag op basis van een wiskundige formule waarin hij rekening hield met onder meer weersomstandigheden (in het grijze januari) en financiële omstandigheden (met een bankrekening die op de proef is gesteld tijdens de dure eindejaarsfeesten). Vijf jaar later bekende de psycholoog echter dat hij zijn studie had uitgevoerd in opdracht van een reisorganisatie die daarmee haar verkoop wou aanzwengelen. 

De mythe van 'Blue Monday' blijft echter nog wel bestaan, maar wetenschappelijk is er helemaal geen reden om die ene dag tot 'deprimerender' dan de andere te bestempelen.

Geniet dus met volle teugen van deze maandag 20 januari 2025, en laat al jouw gevoelens toe vandaag, of deze nu positief of negatief zijn, of iets tussenin.

(FVDV with Fausto for Tagtik/Picture: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren