Hoe oud wordt een pomeriaan?
Een hondenras dat we de afgelopen jaren steeds meer zagen in het straatbeeld is de pomeriaan. Dit kleine, schattige hondje dat ook wel bekend staat als de dwergkeeshond, is actief en slim. Maar hoe oud wordt zo'n diertje eigenlijk?
De pomeriaan is een echte familiehond met waakhondinstinct die algemeen gezien als heel moedig en ondernemend wordt bestempeld. Poms hebben veel energie en gaan graag wandelen. Ondanks dat ze klein zijn, hebben pomerianen regelmatig lichaamsbeweging en training nodig. En met hun volle, donzige en dubbele vacht moeten ze geregeld geborsteld worden. Ze zijn erg slim en zullen genieten van de training die u ze aanbiedt. Schakel zeker een hondenschool of hondentrainer in als u nog niet over de vaardigheden beschikt om uw hondje op te leiden. Hiermee zal u heel wat ongewenst gedrag vermijden en een veel betere band met uw beste vriend kunnen opbouwen. De gemiddelde hoogte voor een volgroeide dwergkeeshond is slechts 18 tot 23 cm. Het gewicht ligt meestal tussen één en drie kg voor reuen en teefjes. De poms hebben trouwens een bovengemiddelde levensverwachting in vergelijking met andere rassen. Gemiddeld wordt een pomeriaan tussen de 12 en 16 jaar oud.
Als u een pomeriaan wil aanschaffen, voorkomt u best dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Online een hondje zoeken is vaak geen goed idee aangezien er veel dieren uit illegale hondenkwekerijen uit Oost-Europa worden aangeboden. De dieren worden er in slechte omstandigheden gekweekt en vrouwtjes moeten er vaak het ene na het andere nestje grootbrengen. Vaak kampen deze hondjes met genetische ziektes en kan u nergens terecht als uw pup vroegtijdig overlijdt. Kies niet voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de hond gefokt is. Te rade gaan bij uw lokale dierenarts, is altijd een goed idee.
Anicura geeft ons nog de volgende nuttige tips voor de aankoop mee: "Een goede fokker zal u toestaan om al ruim voor de aanschaf, als de pups nog maar een paar weken oud zijn, de teef, de pups en de omgeving te komen bekijken. Als de fokker moeilijk bereikbaar is, u niet bij het nestje (thuis) wilt ontvangen of de omstandigheden zeer onhygiënisch zijn, moeten er alarmbellen af gaan."
(SR for Tagtik/Source: Hart voor Dieren - AniCura/Illustration picture: Pixabay)