Misverstanden rond mosselen de wereld uit geholpen
Het is momenteel de tijd van het jaar voor de echte mosselliefhebbers! Je kan geen restaurant voorbijwandelen, of men serveert er de lekkere schelpdieren. Maar zijn mosselen nu enkel te eten in de maanden met een ‘r’ in? En mogen we dichte mosselen nog opeten? In het Nieuwsblad geeft mosselkenner Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau uitleg.
Maanden met een ‘r’:
Dat het mosselseizoen loopt over alle maanden met een ‘r’ dateert nog uit de tijd dat er geen koeltransport was en mosselen tijdens de warme maanden niet vervoerd konden worden. Dit is nu al lang achterhaald.
Koop geen mosselen die al wat open staan:
Dit is het gevolg van de verpakking die een beschermde omgeving vormt voor de mossel. Hierdoor ontspant de mossel zich en opent hij. Bij het spoelen onder koud water zal de schelp zich opnieuw sluiten. Geen enkel gevaar dus! Mosselen met kapotte of beschadigde schelp gooi je best weg.
Moet die witte uitstulping op de schelp verwijderd worden?
Deze uitstulpingen worden ook pokken genoemd en dit komt uit de natuur. Ze moeten dus niet verwijderd worden en hebben geen invloed op de smaak van de mossel zelf.
Gele, witte of oranje mosselen?
Hier is er geen smaak- of kwaliteitsverschil. Het heeft ook niets met het geslacht te maken, zoals je wel eens verkeerdelijk hoort. Het kleurverschil toont gewoon aan dat de ene mossel wat meer pigment heeft dan de andere.
Mosselen wassen in een waterbad
Mosselen moeten gewoon gespoeld worden met koud water in een zeef of vergiet. Laat ze niet in water liggen! Deze dieren leven van nature in zout water en vinden het zoet water niet leuk. Ze verliezen dan ook hun typische zilte smaak.
(FVDV for Tagtik/Illustration picture: Unsplash)