Tagtik

Zo hou je die kerstroos langer mooi

Stilaan maken we het binnenshuis lekker gezellig. In vele huiskamers worden de eerste kerstattributen bovengehaald. En nu nog die mooie kerstroos in huis halen. Elk jaar opnieuw kopen mensen massaal kerstrozen. Maar is het wel nodig om deze elk jaar opnieuw te gaan kopen? De kerstroos is immers geen ‘wegwerpplant’ die je telkens in januari bij het groenafval gooit.

Wist je dat in Nederland en België de kerstster en de kerstroos vaak met elkaar worden verwisseld. Officieel is de kerstster de Euphorbia pulcherrima, ook wel poinsettia, en de kerstroos de Helleborus niger. Dat beide planten vaak met elkaar verwisseld worden is logisch, want de kerstroos en de kerstster lijken ook op elkaar. De verwisseling is in België en Nederland echter onoplosbaar want in België en Nederland wordt de benaming kerstroos voor beide planten gebruikt.

De kerstroos dankt haar naam aan de opvallende schutbladen die in de vorm van een ster rond de kleine, groenwitte bloemetjes binnenin zitten.

Met volgende tips kan je hem nog maanden na Kerstmis bewaren!

Water
Deze plant heeft maar weinig water nodig. Geef je hem teveel water, dan laat de plant zijn bladeren vallen. Zorg er dus ook voor dat er geen bodempje water in de pot blijft staan.
Ideaal is om één keer per week de wortels onder te dompelen in lauw water en daarna de wortels even laten uitdruppen voor je de plant terug in de pot zet.
Temperatuur
Plaats de kerstster niet in de tocht van een deuropening en ook niet te dicht bij de radiator. De kerstroos is heel temperatuurgevoelig; ideale temperatuur is tussen 15 à 22 graden.
Licht
Een plaats met indirect zonlicht of in de buurt van een raam is perfect.

Wil je die kerstster bewaren tot volgend jaar?
Wanneer je zin hebt om creatief aan de slag te gaan, dan kan je je kerstroos bijhouden tot volgend jaar. Na de bloei vallen de schutbladen van de plant. Eenmaal de bladeren afvallen komt de plant in een vegetatieve rust. Je kan de kerstster opnieuw doen bloeien door een bepaald proces te volgen: om de plant in bloei te krijgen, heeft hij een "kortedagbehandeling" nodig. De plant moet minstens 40 dagen in een ruimte geplaatst worden waar het ongeveer 12 à 14 uur donker is en 10 uur per dag licht.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren