Zo reageer je best op een aanvallende hond
We hebben het op onze wandelingen, fietstochtjes of loopcircuit al wel eens meegemaakt: een loslopende hond en je weet niet wat je moet doen. Chris Dusauchoit geeft in De Madammen op Radio 2 tips over wat je wel of net niet mag doen wanneer een hond jou wil aanvallen.
Loop niet weg
"Wat je zeker niet mag doen als een grote of middelgrote hond op je afloopt is weglopen. Honden stammen af van wolven en dat zijn roofdieren. Alle roofdieren zijn gefixeerd op beweging. Waardoor je het dus enkel erger zou maken door weg te lopen. Daarnaast zal je waarschijnlijk ook nooit sneller kunnen lopen dan de hond.”
Kijk weg
"Probeer de hond niet rechtstreeks aan te kijken, maar wend je af. Probeer de hond wel nog steeds in de gaten te houden door hem in je gezichtsveld te houden. Probeer je gezicht met je armen te beschermen.”
Maak vuisten
"Maak van je handen vuisten. Het doet niet alleen veel pijn wanneer een hond in je vingers bijt, maar het is ook moeilijk om gestrekte vingers uit een hondenmuil te krijgen. Wanneer je van je hand een vuist maakt, is dit makkelijker. Probeer daarnaast ook gevoelige plekken, zoals je gezicht, met je armen te beschermen."
Gooi iets weg
Probeer de hond af te leiden: "Als je iets bij de hand hebt dat je kan weggooien zoals een flesje of een gsm. Gooi deze dan weg. Het kan ervoor zorgen dat de hond afgeleid raakt en achter het voorwerp aanloopt."
Wat als we toch gebeten werden door een hond?
Als laatste advies raadt Chris Dusauchoit aan om naar de dokter te gaan wanneer je toch gebeten wordt door een hond: "Als je gebeten wordt door een hond ga je best langs bij de dokter. Dit voor een tetanusvaccin, moest je deze nog niet hebben, en om de wonde te laten verzorgen. Daarnaast meld je het ook best aan de politie. Ook wanneer een andere hond jouw hond bijt in de hondenwei. We moeten namelijk de gevaarlijke honden in beeld krijgen en niet de gevaarlijke hondenrassen."
(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)