Tagtik

De bijzondere oproep van Kylian Mbappé

In navolging van Marcus Thuram op zaterdag, spoorde de aanvoerder van Frankrijk “het Franse volk” aan om “de juiste keuze te maken”. Zodat ze “nog steeds trots kunnen zijn om deze trui te dragen” na 7 juli, de dag van de tweede ronde van de algemene verkiezingen.

Kylian Mbappé stapte zondag doelgericht de zaal van de Merkur Spiel-Arena binnen en opende de persconferentie met een luide “hallo” die de toon zette. Vierentwintig uur nadat zijn vriend en teamgenoot Marcus Thuram een ondubbelzinnig politiek standpunt had ingenomen, werd van de aanvoerder van het Franse team verwacht dat hij zijn standpunt zou bekendmaken. Het EK, de Oostenrijkse tegenstander, de fitheid van alle spelers – die van hemzelf in het bijzonder – kortom, de gebruikelijke onderwerpen aan de vooravond van een groot evenement werden weggevaagd door vragen over de politieke context van het land, die hij niet uit de weg wilde gaan. “We bevinden ons op een cruciaal moment in de geschiedenis van ons land”, waarschuwde hij.

Mbappé had geluisterd naar de oproep van Thuram de dag ervoor “om te vechten zodat het Rassemblement national niet zou overwinnen” en was niet van plan om zijn ploegmaat in de frontlinie in de steek te laten. Hij had zich natuurlijk voorbereid op het moment en de taal, maar beheerste ze allemaal met het gemak waarmee hij het veld opgaat. De aanvoerder van Les Bleus weet dat zijn stem gewicht in de schaal legt, maar hij spoort alle anderen aan om hun stem te laten horen tijdens de twee ronden van de parlementsverkiezingen op 30 juni en 7 juli: “Ik wil me richten tot het Franse volk, de jongere generatie. Het is duidelijk dat de extremen op de drempel van de macht staan. We hebben de kans om de toekomst van ons land te kiezen. Ik roep alle jongeren op om te gaan stemmen. Elke stem telt en het is belangrijk om dat te onthouden. Ik hoop dat we de juiste keuze maken en dat we op de 7e nog steeds trots zijn om deze trui te dragen.”

Zinédine Zidane, toen nog geen aanvoerder van Les Bleus, nam in april 2002 voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen een even krachtig standpunt in, maar niet aan de vooravond van een wedstrijd van het Franse elftal. Zizou waarschuwde voor de “zeer ernstige gevolgen” van onthouding of een stem voor het Front National, “een partij die helemaal niet overeenkomt met de waarden van Frankrijk”. Tweeëntwintig jaar later sloot Mbappé, die zegt dat hij “ideeën die mensen samenbrengen en niet die hen verdelen” steunt, zich bij deze gevoelens aan door te zweren bij “de waarden van diversiteit, tolerantie en respect”, die waren weggelaten uit de verklaring van de Franse bond de dag ervoor, omdat het meer zijn neutraliteit in de zaak wilde benadrukken.

De 25-jarige aanvaller was allesbehalve neutraal. “We zijn in de eerste plaats burgers, we moeten ons niet afsluiten van de wereld,” benadrukte hij, voordat hij Thuram van zijn volledige solidariteit toezegde: “Ik sta achter hem. Ik denk niet dat hij te ver is gegaan. We leven in een land met vrijheid van meningsuiting. Hij heeft zijn mening gegeven en ik steun hem. Natuurlijk is de wedstrijd (tegen Oostenrijk op maandagavond, nvdr.) heel belangrijk, maar er is een situatie die nog belangrijker is.”

Terwijl Didier Deschamps in de kamer ernaast wachtte, legde zijn aanvoerder uit dat er binnenkort een collectief initiatief van de spelers zou kunnen worden gelanceerd om een gezamenlijk standpunt uit te dragen: “Als team hebben we erover nagedacht om iets te doen om te proberen deze competitie te beschermen, zonder onverschillig te zijn over de situatie. We gaan het als team doen en dat is belangrijk voor ons. Dit beschermt de jongere spelers die het onderwerp niet kennen of niet beheersen, zodat ze niet de indruk wekken dat het ze niets kan schelen. Dat is niet het geval.”

Hij zal niets meer zeggen over de vorm – a priori geen brief – en het zal niet zijn coach zijn die de inhoud onthult nadat hij het van hem heeft overgenomen. Deschamps wil zijn spelers, “immense voetballers maar ook burgers”, zich laten uitdrukken “met hun gevoeligheden, in alle vrijheid”. Maar hij wil ook de zijne behouden en zondag was hij niet van plan om in de voetsporen van zijn aanvoerder te treden. Hij zei simpelweg: “We zijn eensgezind en we zullen er alles aan doen om dat te blijven.”

(Damien Degorre/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren