Europa verdeeld over de nieuwe formule Champions League
De nieuwe indeling van de Champions League, met 36 clubs gegroepeerd in één poule, roept tegenstrijdige reacties op in de belangrijkste landen.
Om een lang verhaal kort te maken: de nieuwe indeling van de Champions League betekent meer wedstrijden, meer teams en één poule. Voor de UEFA betekent dit de belofte van geweldige wedstrijden zoals Bayern-PSG of PSG-City vanaf het begin en de belofte van spanning op het hoogtepunt, met een finaledag die alle kanten op kan gaan. In een recent promotiefilmpje garandeerde de voorzitter van het bestuursorgaan, Aleksander Ceferin, ook dat dit door kunstmatige intelligentie geïnspireerde format een soort antwoord was op de Superligue.
Maar kan de toename van het aantal wedstrijden niet zijn tol eisen op de fysieke en mentale kracht van de spelers? Het debat is wijd open.
Rui Barros: “De puur sportieve interesse zal er zijn in de eerste ronde”
“Dit nieuwe format betekent meer wedstrijden en meer geld voor clubs uit kleinere landen. Het zal altijd moeilijker zijn voor clubs uit Portugal of Nederland om een Europacup te winnen, maar voor deze landen moet je altijd een balans vinden tussen sportief belang en financieel belang, het positieve en het negatieve. En op dit moment is het financiële belang cruciaal; het is ongetwijfeld belangrijker voor de clubs dan het sportieve aspect alleen. Portugese clubs hebben echt geld nodig. Dan zullen er meer teams in de competitie zijn, meer teams op een gemiddeld niveau, dus het puur sportieve belang zal er bijvoorbeeld in de eerste ronde zijn voor de Portugese teams. Persoonlijk ben ik blij met deze hervorming. R. D.
Boudewijn Zenden: “Interessant en nieuw"
“Het goede aan dit nieuwe format is dat er meer en verschillende wedstrijden zullen zijn. Ik weet niet hoe een of andere supercomputer heeft bedacht wie de tegenstanders zullen zijn. Maar het zal interessant en nieuw zijn om te zien hoe het allemaal uitpakt. Want na de eerste acht, die zich rechtstreeks kwalificeren, zal een groot aantal teams moeten vechten om zich bij hen te voegen. Zal er meer entertainment zijn? Ik weet het niet zeker. Meer kans voor alle teams? Ik weet het niet. Het enige dat duidelijk is, is dat er meer wedstrijden zullen zijn en dus meer geld. Het is hetzelfde voor het EK en de Wereldbeker."
Jamie Carragher: “Vanaf nu telt elke wedstrijd”
“Ik ben enthousiast (over het nieuwe format) omdat elke wedstrijd in de Champions League sportief interessant moet zijn. Onder het oude format waren teams uit pot 1 vaak al na drie of vier wedstrijden verzekerd van de toppositie in hun groep, waardoor hun laatste wedstrijden in de groepsfase bijna zinloos waren. Zozeer zelfs dat ik de indruk had dat de Champions League pas echt van start ging na Kerstmis, met de start van de knock-outfase. Nu lijkt het mij dat elke wedstrijd telt, omdat de eindpositie van een club in de groepsfase bepaalt tegen wie ze het in de laatste 16 opnemen.”
Matthias Sammer: “Deze verandering is niet dodelijk voor de spelers”
“Ik begrijp het argument niet echt dat de spelers tot het uiterste gaan door de nieuwe manier waarop de CL werkt, met een competitiesysteem en ten minste twee extra wedstrijddagen. Maar laten we onszelf aan het eind van de dag de juiste vragen stellen: wat proberen de Europese topteams te bereiken? Ze willen hun spelers kunnen betalen, niet meer en niet minder. Deze verandering zal de spelers niet de das omdoen. Dit soort nieuwe competities voorkomt zinloze vriendschappelijke wedstrijden midden in de winter of zomer.
In mijn tijd als speler (in de jaren 90) had ik soms niet eens een week zomervakantie. Als speler kun je niet eisen dat de club 18, 20 of 22 miljoen euro betaalt, maar tegelijkertijd minder wedstrijden spelen en meer vakantie hebben. Je kunt niet meer nemen en minder geven. Persoonlijk verwelkom ik verandering. Ik kan niets kritisch vinden waardoor ik niet van de nieuwe formule zou kunnen genieten. Vanaf september krijgen we een aantal prachtige affiches. Ik kan niet wachten om te zien hoe de topteams hun ploegen aanpassen. Daar moeten we over nadenken. De goeden vinden antwoorden, de slechten leggen zich erbij neer en bekritiseren alleen de zogenaamd overvolle kalender.”
Carlo Ancelotti: “Het wedstrijdprogramma wordt veel te druk"
“Ik heb niet echt een mening over de nieuwe opzet, omdat we nog nooit zo’n competitie hebben gespeeld. Aan het einde van het seizoen kunnen we het echt beoordelen. Soms kan nieuwigheid goed zijn voor een competitie en voor iedereen. Maar wat nadelig is, is dat dit nieuwe formaat het aantal wedstrijden verhoogt. Het probleem is dat de kalender veel te vol en veeleisend wordt. We weten niet wat deze nieuwe competitie zal brengen. Misschien wordt het competitiever en leuker dan voorheen. Maar het enige dat we zeker weten, de enige gegevens die we op dit moment hebben, is dat we twee extra wedstrijden gaan spelen. En als de voetbalmanagers die dit soort competities opzetten niet beginnen te begrijpen dat spelers geblesseerd raken omdat ze te veel spelen, dan is dat een probleem. Dus wat ik vraag is dat we gaan nadenken over het verminderen van het aantal wedstrijden, zodat we aantrekkelijkere competities krijgen." A. S.
Arrigo Sacchi: “We willen meer winnen met geld dan met ideeën"
“We spelen te veel, echt te veel, en dat zal zo blijven. Je ziet dat spelers veel meer geblesseerd raken. En onvermijdelijk lijdt het spektakel eronder. Ik hoop dat ik het mis heb, maar ik denk niet dat er altijd entertainment zal zijn in deze competitie, omdat het gewoon onmogelijk is om zo vaak te spelen als vandaag van de spelers wordt gevraagd. Als je te veel speelt, krijg je blessures, raken je spieren vermoeid en daalt je niveau. Zoals we bij het laatste EK hebben gezien, waren veel spelers moe en degenen die het het beste deden, waren degenen die meer op het team vertrouwden dan op individuen.
Voor mij zou de oplossing om de kwaliteit van het spel te verbeteren zijn om minder wedstrijden te spelen, maar helaas is dat niet de trend. Want je hebt steeds meer geld nodig met steeds minder ideeën. Toen ik bij Milan kwam, waren er 30.000 seizoenskaarthouders en het jaar daarop 70.000, omdat ze genoten van het stadion, ze kwamen om het spektakel te zien. Nu willen we meer winnen met geld dan met ideeën. Ik ga naar deze nieuwe Champions League kijken, maar ik ben bang dat het entertainment niet van hetzelfde niveau zal zijn."
Uli Hoeness: “Genoeg is genoeg!”
“Deze opeenstapeling van wedstrijden moet gestopt worden, anders gaan we recht op de muur af. De verstandige mensen die de leiding hebben op dit gebied, bij veel van de grote clubs, denken hetzelfde. Genoeg is genoeg. Wat sommige UEFA-functionarissen willen doen is pure waanzin. Dit nieuwe format zal de kwaliteit van de wedstrijden niet verbeteren, integendeel, het zal ze verslechteren. Spelers zullen vaker geblesseerd raken, minder goed presteren en uiteindelijk zal de interesse geleidelijk afnemen. Als we om de drie dagen grote wedstrijden hebben, zal het grote publiek niet meer geïnteresseerd zijn. Ze zullen het snel beu zijn. Dus je moet voorzichtig zijn. Ik hield van het laatste model, dat zijn plaats had gevonden en ieders goedkeuring leek te hebben."
(Redactie/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)