Tagtik

Klimaatverandering brengt dodelijk virus naar Europa: vrees voor pandemie?

Als gevolg van de klimaatverandering verspreidt een ernstige ziekte  zich door teken naar het noorden van Europa. 

Wetenschappers waarschuwen voor de gevaren van de komst van het dodelijke Krim-Congovirus, ook bekend als Krim-Congo-hemorragische koorts of CCHF in het Engels. 

De ziekte is volgens de WHO al “wijdverspreid”, en endemisch in de Balkan, het Midden-Oosten, Afrika en Azië. Onder meer in Turkije worden jaarlijks meer dan 50 gevallen gemeld. En nu is de ziekte dus door de klimaatopwarming op weg naar noord-Europa. Ook al in Spanje en Italië werden teken gevonden die de ziekte dragen. Krim-Congokoorts wordt veroorzaakt door het nairovirus, dat wordt gedragen en verspreid door bepaalde soorten teken, voornamelijk van het geslacht Hyalomma, die houden van droge klimaten en warme periodes. Door de klimaatverandering groeit hun leefgebied echter, zo hebben meerdere wetenschappers de laatste maanden gewaarschuwd.

Klachten?
“Uitbraken van CCHF vormen een bedreiging voor de openbare gezondheidszorg omdat het virus tot epidemieën kan leiden, een hoge sterftegraad heeft (10 tot 40 procent), mogelijk leidt tot uitbraken in ziekenhuizen en gezondheidsinstellingen, en moeilijk te voorkomen en te behandelen is”, waarschuwt de WHO. Het virus begint met griepachtige symptomen, maar veroorzaakt ernstige hemorragische koorts (klachten als koorts en spierpijn die in een latere fase overgaan in ernstige inwendige bloedingen), waarbij een deel van de patiënten in de tweede week van de ziekte overlijdt.

(Skwadra by Tagtik/Source: WHO - AFP - Mirror - Euronews/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren