Tagtik

Daarom is 'light' confituur eigenlijk een fabeltje

Bosbessen-, aardbeien-, frambozenconfituur … wie kan daar aan weerstaan? ’s Morgens als zoet beleg op de boterham, als vieruurtje in een taartje, gesmeerd op een stukje cake … Voedingsexpert Annick Verween vertelt je alles wat je over confituur moet weten.

Suiker, suiker en nog eens suiker
"Confituur bevat gigantische hoeveelheden suiker", begint voedingsexpert Annick Verween op Radio 2. "Het is een combinatie van natuurlijke én toegevoegde suikers." Sommige confituren bevatten tot 10 klontjes suiker per 100 gram!

Minder vet dan choco of speculoospasta
De meeste fabrikanten rekenen al gauw 20 gram confituur per portie. Verween: "Dat zijn twee klontjes suiker en de dag moet nog beginnen!"
Toch is confituur niet de slechtste keuze als je aan de ontbijttafel zit. "In confituur mag dan wel veel suiker zitten, het bevat amper vet", vertelt Verween. "In tegenstelling tot choco of speculoospasta. Daar zit én heel veel suiker in én heel veel vet."
"Het maakt niet uit welke soort confituur je dan op je boterham smeert", zegt Verween. "Aardbei-, frambozen- of bosbessenconfituur? Er zijn amper calorieverschillen tussen de verschillende soorten."

Laat light links liggen!
Verween is geen fan van light varianten. "De voordelen van light wegen niet op tegen de nadelen. Light confituur bevat misschien minder suiker, maar door de alternatieven voor suiker zitten er nog altijd veel calorieën in. Bovendien zijn lightproducten vaak duurder", zegt Verween. "Wil je toch gezond eten? Kies dan voor een vruchtenmousse of gewoon vers fruit op je boterham."

Er zit niet altijd een zuurtje in
Ooit al eens confituur gemaakt? Dan voeg je allicht - naast een berg suiker - ook citroen toe.
De meeste confituren bevatten citroen. "Het is te zeggen: ze bevatten citroenzuur, dat is niet per se citroen", zegt Verween. "Citroenzuur geldt als voedingszuur: die vergroot de houdbaarheid en zorgt voor het behoud van kleur, maar heeft geen effect op de smaak."

Confituur bewaren in kast of koelkast?
Op de verpakking staat dikwijls 'koel bewaren', maar ik bewaar confituur gewoon in de kast, zélfs als die geopend is, vertelt Verween. Dat kan geen kwaad, door het hoge gehalte aan suikers blijft confituur lang goed. Uiteraard mag je confituur in de frigo bewaren, maar het moet niet. Confituur is een product waar 'tenminste houdbaar tot' op staat, zegt Verween nog. Gooi de inhoud niet weg als de houdbaarheidsdatum verstreken is, maar ruik en proef. De kans is groot dat het veel langer goed blijft dan je denkt.

(FVDV for Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Pixabay)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren