Tagtik

Zo maak je jouw puppy zindelijk

Ouders van jonge kinderen weten het maar al te best: je peuter zindelijk maken vraagt veel geduld, liefde en begrip. Op het potje gaan is voor elk kind, en ook voor de ouders, een belangrijke stap. Elk kind doet dit op zijn eigen tempo en het is belangrijk om als ouder hierin te ondersteunen, liefst op een ontspannen manier.

Wel, dat proces is bij een puppy niet anders! Zo zijn er een paar weetjes die belangrijk zijn alvorens je start met de zindelijkheidstraining van je puppy:

-aan de hand van de leeftijd van je puppy, kan je de zindelijkheid uitrekenen: zo kan een puppy van 2 maanden zijn plas ongeveer 2 à 3 uur ophouden. Voor elke maand ouder, tel je er één uur bij.
-een hondje wil gaan plassen als het wakker wordt of wanneer het gedaan heeft met spelen.
-de grote boodschap is meer voorspelbaar: ’s morgens bij het wakker worden of vlak na het eten.
-wanneer je puppy met zijn neus op de grond rondsnuffelt, zoekt hij een plaatsje om zijn behoeften te doen.
-zorg dat je hond een eigen proper plekje heeft; dat kan bijvoorbeeld een bench zijn of ander plaatsje. Een hond zal dit plaatsje niet bevuilen.
-straf je puppy niet wanner hij binnenshuis plast want (verbale) agressie helpt je niet verder!

Kris Dussauchoit geeft op Radio 2 volgende tips:
“Je kan je puppy best altijd meteen na het eten buiten zetten of even laten rondlopen. Het is ook heel belangrijk om een soort vast ‘bevel’ te gebruiken om te gaan plassen. Dat kan zoals bij mij de woorden ‘plasje doen’ zijn."

“Wat je zeker niet mag doen, is je puppy alleen buiten laten. De deur opendoen en zelf binnen blijven, gaat niet werken. Je moet echt wel mee naar buiten, anders raakt je puppy in paniek als die daar alleen buiten staat. Hij gaat meteen weer binnen willen omdat hij zijn baasje niet ziet, maar dan kan het binnen alsnog mislopen. Je blijft er dus best bij. En het is na het plasje ook heel belangrijk om je puppy uitgebreid te loven, wanneer die dat goed gedaan heeft.”

“Wat je ook niet mag doen, is je boos maken als het toch misloopt. Dus zeker niet kijven en schelden. Trouwens, wanneer er een ongelukje gebeurt in huis, kan je puppy er niet aandoen. Het is niet abnormaal wanneer het niet meteen lukt. Vooral bij honden kan het altijd een tijdje duren vooraleer die door heeft hoe het moet. En wat altijd goed werkt, is belonen. Zorg voor een positieve associatie wanneer de hond zijn best heeft gedaan.”

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren