Wat moet Poetin nu doen met zijn overvloed aan gas?
Op 31 december 2024 maakte Oekraïne een einde aan de doorvoer van Russisch gas naar Europa via zijn grondgebied. Een zware klap voor de Russische staatsgigant Gazprom.
Michael Bradshaw, hoogleraar Global Energy aan de Universiteit van Warwick (Engeland), en Steve Pye, hoogleraar Energy Systems aan het University College London, maken de balans op in een interview met The Conversation.
"Tot nu toe heeft de Europese Unie nog geen sancties opgelegd aan de invoer van Russisch gas, maar ze heeft wel sancties opgelegd aan het Arctic LNG 2-project en de bijbehorende scheepvaart," merken de twee Britse onderzoekers op. "En ze heeft het herladen van Russisch vloeibaar aardgas (LNG) in EU-havens verboden. De snelle vermindering van de pijplijnexport naar Europa is het gevolg van Russische acties, zoals het aandringen op betaling in roebels, en de sabotage van de Nord Stream-pijpleidingen."
Op 4 januari publiceerden Michael Bradshaw, Steve Pye en enkele andere collega's een studie in Nature Communications waarin ze twee mogelijke toekomstige geopolitieke scenario's beschrijven met betrekking tot de Russische gasexport. In het eerste scenario, dat “Beperkte Markten” wordt genoemd, zou de Europese Unie in 2027 stoppen met het importeren van Russisch gas en zouden alle andere markten worden verstoord door sancties op Russisch LNG. Deze projectie zou ook worden gekenmerkt door de afwezigheid van de aanleg van pijpleidingen. Dit is een waarschijnlijk scenario als Rusland en China geen overeenstemming bereiken over de aanleg van de Power of Siberia 2-pijpleiding.
In een tweede scenario, bekend als de “Pivot to Asia”, zouden Vladimir Poetin en Xi Jinping een akkoord bereiken over het Power of Siberia 2-project en zou Moskou erin slagen zijn export in de vorm van vloeibaar aardgas te versnellen. In dit scenario zou Rusland Europa blijven bevoorraden via de TurkStream-pijpleiding (via de Zwarte Zee) en zou de EU de invoer van Russisch gas toestaan. Zo ziet de huidige situatie eruit.
“In het algemeen zal het voor Rusland moeilijk zijn om terug te keren naar de gasexportniveaus van voor de crisis”, zeggen de Britse onderzoekers. “Vergeleken met 2020 zal de Russische gasexport in 2040 met 31% tot 47% zijn gedaald in het scenario 'Beperkte Markten' en met 13% tot 38% in de strategie 'pivot to Asia'. En China zal niet alles kunnen compenseren.
“Zal de EU voet bij stuk houden en afzien van alle import van Russisch gas tegen 2027, of kan het einde van de oorlog in Oekraïne leiden tot een radicale ommekeer? Zal Rusland nieuwe exportroutes en nieuwe markten kunnen vinden voor zijn enorme gasreserves?” vragen Michael Bradshaw en Steve Pye zich af.
(HL with Manon Pierre - Source : Korii - Illustration picture: Pixabay)