Spreken met doden via AI is vanaf nu mogelijk: realistisch of kwakzalverij?
Dankzij toepassingen op basis van artificiële intelligentie kan je tegenwoordig praten of chatten met een simulatie van overledenen. Dit roept uiteraard heel wat vragen op.
Voor sommige mensen zou dit inderdaad kunnen helpen bij het rouwproces wanneer ze een dierbare hebben verloren. Maar uiteraard zijn die AI-toepassingen niet gratis en moet je heel wat geld neertellen om zogezegd met je dierbare 'overledene' te kunnen praten.
Zo is er bijvoorbeeld Seance AI of Project December waarbij je kan praten met een simulatie van een overledene. "De meeste apps werken op basis van een 'large language model'. Dat is een groot model getraind op hele grote hoeveelheden data, dat kan converseren met ons", zo verklaart onderzoeker Nathalie Smuha (KU Leuven) in 'Het uur van de waarheid' op Radio 1.
Dat algemeen taalmodel wordt vervolgens aangevuld met chatgesprekken die iemand met de na te bootsen overledene heeft gevoerd. "Door berichten van een overleden persoon of een dierbare in dat model te steken, wordt het nog verder gefinetuned en specifieker getraind. Op basis daarvan probeert die chatbot met jou te interageren op dezelfde manier als de overledene."
Bij sommige apps spelen zelfs video en audio een rol. Door videobeelden of foto's van de overledene te delen met de app, wordt een simulatie van die persoon in het leven geroepen.
(SR for Tagtik/Source: Radio 1 - Het uur van de waarheid/Picture: Photo by Chris Montgomery on Unsplash)