Hecht je kat zich aan jou of aan je huis?
Sommigen hebben het wellicht al eens meegemaakt: je kat verdwijnt en staat een paar dagen later gewoon weer voor je deur. Je kat kan dan beginnen te spinnen of te knuffelen omdat ze blij is jou te zien.
Chris Dusauchoit vertelt in Radio 2 Spits met David Van Ooteghem waarom katten gewoontedieren zijn en inderdaad blij zijn om hun baasjes terug te zien.
“Katten en honden zijn gewoontedieren. Ze kunnen zich hechten aan de gewoontes, de plaats waar dat allemaal gebeurt en aan hun baas. Of ze ook echt hun baas missen en rouwen? Dat is een heel ander verhaal. Daar moeten we altijd uitkijken dat we er geen Disney-verhaal van maken dat ons ontroert, want meestal klopt dat niet.”
Een kat mist zijn baasje niet? Of toch wel?
Alle katten die in een asiel zitten en een gelukkige nieuwe thuis vinden, bewijzen dat, stelt Dusauchoit. “Zij kunnen zich wel opnieuw gaan hechten aan een nieuwe thuis. De kat was waarschijnlijk heel tevreden in het huis dat hem gevonden heeft, maar hij heeft ook wel de stem van zijn vorige baas herkend. Hij zal gedacht hebben: “Ahja, die herinner ik mij!” Of dat nu echt gemis en liefde is, daar moet je toch mee uitkijken.”
Wetenschappelijk bewezen: katten hechten zich aan hun baas
Katten hechten zich vooral aan het huis waar ze in wonen. Het is een cliché, maar katten zijn wel zeer territoriaal. Dat is meestal ook de reden waarom katten nooit ver weg lopen, want dan moeten ze door de territoria van andere katten. Daar hebben ze durf voor nodig, want ze moeten vaak vechten!
“Dat katten enkel iemand nodig hebben dat hun eten geeft is niet waar. Het is degelijk wetenschappelijk bewezen dat katten zich hechten aan hun baas. Er is een mooie proef rond gedaan. Katten konden kiezen tussen spelen met hun baasje of eten. Het zal je verwonderen, maar de meerderheid koos voor interactie met de baas.”
(Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Pixabay)