Leven met een narcist: loodzwaar!
Vlotte mensen die met gemak een hele groep kunnen entertainen, charmant voor de buitenwereld maar achter gesloten deuren zijn het meester-manipulators met als voornaamste wapens angst en schuld. Hun gedrag wordt nog gekenmerkt door een obsessie met het eigen uiterlijk of de eigen persoonlijkheid, een overdadige zelfbewondering, egoïsme, drang tot overheersing, niet-realistische ambitie en een gebrek aan empathie: de narcist.
Samenleven met een narcist, of het nu een partner of familielid is, laat steeds diepe sporen na.
Karolien Debecker luisterde in ‘Wijs’ op Radio 2 samen met narcismecoach Nelly De Keye naar de vaak onthutsende luisteraars.
Nelly De Keye: “Ik ben nu zes jaar narcismecoach met een eigen praktijk en er zijn ongelooflijk veel mensen die ermee te maken krijgen. Maar vaak beseffen ze niet dat er een narcist in hun directe omgeving leeft. Het is maar door er anderen over te horen praten, dat het besef komt.”
Enkele getuigenissen:
-“Mijn ex-vrouw is een narcist, maar dat heb ik pas na 20 jaar huwelijk beseft. Ze had twee gezichten. Buitenshuis bazuinde ze rond dat ik een heel belangrijke functie in een heel belangrijk bedrijf had. Maar thuis was niets wat ik deed goed of goed genoeg. Zij controleerde alles, besliste alles. Ik had geen stem. Ze isoleerde mij stilletjes aan van familie en vrienden. Op den duur zwijg je en onderga je. Ze had een totaal gebrek aan inlevingsvermogen.”
-“Ik ben opgegroeid met een narcistische moeder die mij jarenlang kleineerde. Dat doet ze nu nog altijd door me onder meer zwart te maken bij familieleden. Ik heb nooit gevoeld dat ze van me hield. Mijn jongere broer daarentegen is haar kleine prins. Die kan nooit iets fout doen. Er zijn periodes geweest dat ik afstand nam, maar dan voelde ik me een slechte dochter. Mijn hele leven worstel ik al met bevestiging krijgen van anderen. Ik zocht hulp bij een therapeut, maar het is zo moeilijk om ervan los te raken. Van een partner kan je scheiden, van een moeder niet.”
-“In het begin was de liefde groot. Hij presenteerde zich als mijn prins op het witte paard. Later begonnen de pesterijen. En toen ik wilde vertrekken, begon hij wraak te nemen. En volgens hem was er maar één schuldige in ons verhaal: ik. Ik ben uiteindelijk weggevlucht van hem, samen met mijn zoontje."
Nelly De Keye: “ Narcisten zijn heel sluw. Ze hebben een bepaalde strategie uitgedokterd om jou aan hen te binden. Ze jagen angst aan, geven je een schuldgevoel over alles wat misloopt in je relatie, gebruiken woede om jou bij hen te houden en als dat allemaal niet helpt, dan kruipen ze in een slachtofferrol. Dat is allemaal ontzettend verwarrend voor de mensen die daar het slachtoffer van zijn. En voor de buitenwereld blijven narcisten zich presenteren als charmant, lief en zorgzaam.”
Narcisten zijn niet te benijden
Nelly wil graag ook wat nuanceren, want volgens haar zijn narcisten zelf niet te benijden. “Het zijn mensen die vaak in hun jeugd een bepaald trauma hebben meegemaakt waardoor ze in een soort ideale wereld zijn gevlucht. In die wereld zijn zij perfect en onaantastbaar. Ze maken geen fouten. Dat doen enkel de anderen. Narcisten zijn niet in staat tot zelfreflectie. Het tragische is dat ook narcisten hunkeren naar liefde, maar de liefde niet herkennen als anderen hen die geven. Een narcist is dus nodig. En iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zal nooit inzien dat het probleem bij hem ligt.
Narcisten hebben vooral vrij spel bij gevoelige, empathische mensen die veel liefde te geven hebben.”
(Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Pixabay)