Tagtik

Zo word je deze week al gelukkiger

De Amerikaanse psychologe Kristin Neff slaat in Psychologie Magazine nagels met koppen: “We behandelen niemand zo slecht als onszelf”. We moeten slim zijn, succesvol, sportief, knap, interessant … En lukt dit niet, dan zijn we niet mals voor onszelf. Al die zelfkritiek maakt ons leven zeker niet vrolijker. Daarom is het belangrijk om hiermee te stoppen en meer zelfcompassie te tonen.

Zelfcompassie betekent vriendelijk, niet-veroordelend en niet-bekritiserend kijken naar jezelf. Naast mindfulness is zelfcompassie een van de nieuwe paden die de psychologie is ingeslagen om mensen met allerlei problemen te helpen. Het helpt tevens tegen depressieve gevoelens en angsten.

Wat is zelfcompassie?
Zelfcompassie houdt in dat je jezelf de zorg en steun geeft zoals je die aan een goede vriend zou geven. Dus in plaats van zelfkritiek, heb je compassie voor het feit dat je niet perfect bent of een moeilijke tijd doormaakt. Wist je trouwens dat zelfkritiek een van de belangrijkste oorzaken is van depressie? Uit onderzoek blijkt ook dat mensen met meer zelfcompassie, méér pogingen doen om hun doel te bereiken.

Zelfcompassie motiveert
Als je veel zelfcompassie hebt, streef je net zo’n ambitieuze doelen na als andere mensen. Het verschil is alleen dat je ermee kan omgaan als het niet lukt. Je geeft jezelf de nodige mildheid.

Wat is dan het verschil tussen zelfvertrouwen en zelfcompassie?
Zelfcompassie gaat om de relatie die je met jezelf hebt. Bij zelfcompassie gaat het over begripvol zijn ten opzichte van je minder goede of minder leuke kanten.
Bij zelfvertrouwen gaat het om hoe je jezelf beoordeelt, over je goed voelen over de positieve aspecten van jezelf.

(FVDV for Tagtik/Source: Psychologie Magazine/Picture: Pixabay) 

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren