Tagtik

Ken jij de betekenis van 1 april: Verzenderkensdag?

Ben jij vandaag al beetgenomen? Heeft men jou al om een bijzondere boodschap gestuurd zoals knoopsgaten, aprilbloemen of verfzaad? Ook populair is iemand naar een spectaculaire gebeurtenis sturen die helemaal niet bestaat. Daarom wordt 1 april ook ‘verzenderkensdag’ genoemd. In landen als Frankrijk, Groot-Brittannië, Portugal en zelfs India is 1 april het feest voor de grappenmakers.

Waar komt die gewoonte vandaan om op 1 april elkaar voor de gek te houden? Over het ontstaan van 1 april bestaan verschillende theorieën en meningen.

In Frankrijk noemt men het ‘poisson d’avril’. Het zou een gevolg zijn van de invoering van de Gregoriaanse kalender in 1582. Voor die tijd werd de Juliaanse kalender gevolgd. Hierdoor werd ook nieuwjaarsdag verplaatst van 1 april naar 1 januari. Tegenstanders bleven vasthouden aan die oude kalender en werden daarom op 1 april geplaagd. Zij kregen dode vissen op hun rug gebonden. Later werden dat papieren vissen.

De dag van 1 april, de dag vol grappen, is waarschijnlijk ontstaan omdat mensen die hard op het land moesten werken behoefte hadden aan lachen en plagerijen.

In de 19de eeuw was 1 april een kinderfeest met standaardgrappen.

De oudste 1 april-grappen zouden dateren uit de 16de eeuw. Die dag stuurde de baas zijn knecht op pad om iets te gaan halen dat niet bestaat: bv. een kilo muggentongetjes.

Volgens nog een andere theorie is die dag ontstaan uit een vroeger middeleeuws festival: Het feest van de Zotten. La fête des fous was vooral in Frankrijk van de 5de tot de 16de eeuw erg populair.

In Nederland denkt men nog vaak dat die grappenmakerij begonnen is met de inname van Den Briel door de watergeuzen op 1 april in 1572, zoals blijkt uit een bekend gezegde: ‘op 1 april verloor Alva zijn bril’. De Nederlanders zien daarbij wel over het hoofd dat 1 aprilgrappen ook buiten hun land worden gemaakt.

Welke theorie lijkt voor jou het meest aanvaardbaar? Geen probleem als je het niet weet: laat je vooral niet beetnemen vandaag.

(FVDV by Tagtik/Picture: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren